V Italiji danes občinske volitve, za vodenje Gorice se poteguje 7 kandidatov

Svet 12. Jun 202209:55 > 15:15
PROFIMEDIA

V Italiji bodo danes delne občinske volitve, na katerih bodo volivci izbirali nove župane v okoli tisoč občinah po državi. Župane bodo volili v nekaterih večjih italijanskih mestih, tudi v sosednji Gorici. Hkrati bo potekal še referendum o pravosodni reformi, ki pa naj ne bi imel možnosti za uspeh.

Približno devet milijonov volivcev danes izbira mestne svete ter voli župane v okoli tisoč od 8000 občin v Italiji. Volitve potekajo hkrati z referendumom o reformi pravosodja, na katerega je pozvanih več kot 50 milijonov Italijanov. Referendum naj po pričakovanjih ne bi uspel zaradi premajhne udeležbe, saj je za sprejem referendumskih pobud potrebna vsaj 50-odstotna volilna udeležba. Ta je ob 12. uri znašala 6,6 odstotka.

Občinske volitve bodo potekale v 26 večjih mestih, vključno z Verono, Gorico, Monzo, Genovo in Palermom. V manjših občinah z manj kot 15.000 prebivalci velja večinski volilni sistem, predviden je le en krog glasovanja.

V večjih občinah, v katerih prevladuje čisti proporcionalni sistem, bo čez dva tedna potreben drugi krog, če nihče od kandidatov za župana v tem krogu ne prejme vsaj 50 odstotkov glasov podpore. Preštevanje glasovnic se bo začelo takoj po zaprtju volišč ob 23. uri. Prvi izidi naj bi bili znani najpozneje v ponedeljek popoldne.

V Gorici se za županaki položaj bori sedem kandidatk in kandidatov. Za drugi mandat se poteguje dosedanji župan Rodolfo Ziberna, ki ga podpirajo desnosredinske stranke. Leva stran ni tako enotna, Demokratska stranka in Gibanje petih zvezd sta svojo podporor namenili Lauri Fasiolo. Gibanji Akcija in Gorica 3.0 pa zastopa Antonio Devetag. Kandidirajo še Franco Zotti, Mario De Marco, Pierpaolo Martina in Serenella Ferrari.

Občinske volitve veljajo predvsem za preizkus razpoloženja med volivci za stabilnost koalicijske vlade premierja Maria Draghija, pa tudi za tipanje terena pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo najkasneje spomladi prihodnje leto.

Italijani bodo hkrati na referendumu odločali tudi reformi pravosodja, ki pa ima malo možnosti za uspeh. Volivci odločajo o petih referendumskih predlogih, ki bi lahko uvedli novosti v sodstvu. Trije predlogi se nanašajo na reformo pravosodja, dva pa na kazensko pravosodje in boj proti korupciji.

Referendum, ki predvideva odpravo že sprejetih zakonov v parlamentu, podpirata Liga in Radikalna stranka, ki sta v preteklih mesecih zbrali 500.000 podpisov za njegovo podporo. Da bi bil referendum veljaven, mora svoj glas oddati 50 odstotkov volilnih upravičencev. Pričakovati je, da tudi ta referendum, tako kot že prenekateri v preteklosti, zaradi prenizke udeležbe ne bo uspel.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.