V Italiji nad lastnike psov, ki ne počistijo iztrebkov, z DNK analizo in globami

Svet 19. Jan 202419:46 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V italijanski pokrajini Bolzano se nameravajo proti lastnikom psov, ki za svojimi ljubljenčki ne počistijo iztrebkov, boriti tudi z znanostjo. Vzpostaviti nameravajo bazo podatkov DNK skoraj 40.000 psov v tej slikoviti gorati pokrajini. Na podlagi analize iztrebkov psov, ki bi jih našli na mestnih ulicah, bi nato kaznovali njihove lastnike.

Kazen za pasje iztrebke na ulici bo znašala med 50 do 500 evrov, poroča tiskovna agencija Reuters. Lastnike, ki ne bodo dovolili genske registracije svojih štirinožnih ljubljenčkov, pa čaka globa od 292 do 1.048 evrov.

DNK psov ugotovijo na podlagi analize njihove krvi, za postopek pa morajo lastniki plačati od 65 do več kot sto evrov. Evidenca DNK psov naj bi postala obvezna od konca marca.

Vodja pokrajinske veterinarske službe Paolo Zambotto je za Reuters povedal, da so doslej registrirali DNK skoraj 10.000 psov.

Odločitev za ukrep je pojasnil z več sto pritožbami, ki jih na leto prejmejo od prebivalcev zaradi neustreznega upravljanja javnih površin. Od tega jih je več kot polovica v povezavi s psi. Kot je dejal, bi jih lahko ujeli le nekaj, in še to, če bi jih zasledovali. Zambotto je še povedal, da se za ukrep zanimajo tudi v drugih italijanskih mestih. Pojasnil je še, da bo veljal samo za prebivalce pokrajine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!