Mattarella ponovno izvoljen za italijanskega predsednika

Svet 29. Jan 202214:32 > 21:34 0 komentarjev
italija
Gregorio Borgia/Pool via REUTERS

Dosedanji italijanski predsednik Sergio Mattarella je bil danes znova izvoljen za predsednika države. Volitve so potekale v parlamentu v Rimu, ko so našteli 505 glasov za Mattarello in je postalo jasno, da je izvoljen, pa se je v dvorani razlegel dolg aplavz.

Za nov mandat naj bi Sergio Mattarella prisegel 3. februarja, ko se mu izteče dosedanji sedemletni mandat. 80-letni Mattarella je sicer ves čas vztrajal, da se bo upokojil in da ga nov mandat ne zanima, a danes so ga predstavniki strank na čelu s premierjem Mariom Draghijem prepričali, da v dobro države ostane na položaju.

Stranke se namreč niso uspele zediniti okoli predsedniškega kandidata, državi pa je grozila politična nestabilnost. Naj podprejo Mattarello so v osmem krogu glasovanja, ki se je začelo ob 16.30, svoje predstavnike pozvali Demokratska stranka, Gibanje pet zvezd, Živa Italija, Naprej Italija in Liga.

V dopoldanskem sedmem krogu glasovanja za predsednika, ko sicer še ni pristal na kandidaturo, je Mattarella dobil skoraj 400 glasov, v petek zvečer v šestem krogu pa 366.

Volitve so se začele v ponedeljek, niti levica niti desnica pa nista predstavili kandidata, ki bi lahko zbral dovolj podpore. V prvih treh krogih glasovanja je bila za izvolitev potrebna dvotretjinska večina, v nadaljnjih pa zgolj absolutna.

Mario Draghi, Sergio Mattarella
Profimedia

Če želi, lahko predčasno odstopi

Mattarella je bil danes izvoljen za sedemletni mandat, vendar pa lahko, če želi, predčasno odstopi. Nekateri že omenjajo, da bi lahko na položaju ostal samo do volitev prihodnje leto, ter nato odprl pot premierju Mariu Draghiju na predsedniški položaj. Edini predsednik doslej, ki je bil ponovno izvoljen, je bil Mattarellov predhodnik Giorgio Napolitano, ki je, da so rešili krizo, leta 2013 na položaju ostal še dve leti drugega mandata, do januarja 2015.

Vloga predsednika v Italiji je predvsem protokolarna, ima pa precejšno težo in vlogo v času političnih kriz. Lahko namreč razpusti parlament, izbere predsednika vlade oziroma zavrne mandat šibki koaliciji.

Po današnji izvolitvi Mattarelle na mestu premierja ostaja Draghi. Ta je bil sicer med možnimi kandidati za predsednika in bi verjetno dobil dovolj podpore, a bi to pomenilo, da bi se izpraznil premierski položaj, kar bi Italijo v času okrevanja po pandemiji spravilo v vladno krizo.

V Italiji predsednika voli 1009 elektorjev, to so člani obeh domov parlamenta ter predstavniki dežel.

Predsednik, ki so ga prosili, naj ostane

Sergio Mattarella je pred imenovanjem na predsedniški položaj veljal za redkobesednega in strogega pravnika. Kot predsednik se je pokazal kot uspešen posrednik pri reševanju kriz. 80-letnik je vztrajal, da se bo po izteku predsedniškega mandata upokojil, a zdaj ostaja na Kvirinalu. Mattarella, ki so ga italijanski mediji zaradi njegove ljubezni do brezbarvnih oblek označili za “moža v sivem”, se je rodil leta 1941 v Palermu na Siciliji. Odraščal je v politični družini. Njegov oče Bernardo je bil v 50. in 60. letih minulega stoletja eden ključnih politikov Krščanske demokracije (DC) in je večkrat služil kot minister.

Leta 1983 je bil prvič izvoljen v parlament, na Siciliji pa si je dejavno prizadeval za izvolitev boju proti mafiji zavezanega Leoluce Orlanda za novega župana Palerma. V parlamentu je Mattarella sedel do leta 2008, najprej za DC, nato za njuni naslednici Italijansko ljudsko stranko (PPI) in Marjetico. Nato je bil eden izmed ustanoviteljev Demokratske stranke (PD).

Francesco Ammendola/Italian Presidency/Handout via REUTERS

Leta 1987 je s poslanskega sedeža napredoval na položaj ministra za odnose s parlamentom. Leta 1990, ko je bil minister za izobraževanje, je skupaj s še nekaterimi drugimi ministri iz protesta odstopil. S tem je izrazil nasprotovanju zakonu, ki ga je sprejela vlada in ki je na odločilen način omogočil gospodarski vzpon medijskega imperija Silvia Berlusconija.

Po zmagi Romana Prodija na parlamentarnih volitvah leta 1996 se je vrnil v vlado. Leta 1998 in 1999 je bil namestnik premierja, nato med letoma 1999 in 2001 obrambni minister. V tej vlogi je odpravil obvezno služenje vojaškega roka. Bil je tudi avtor volilnega zakona, znanega kot Mattarellum, ki je v Italiji veljal med letoma 1993 in 2005. Ustavni sodnik je bil od leta 2011.

Kandidat za predsednika je bil že leta 2013, a stranke tedaj niso bile sposobne doseči dogovora, zato so za nov mandat zaprosile Giorgia Napolitana, ki je bil na čelu države od leta 2006. Leta 2015 je Napolitano odstopil, s tem pa odprl pot novim volitvam in Mattarelli. Na predsedniški položaj je bil ta prvič izvoljen 31. januarja 2015.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!