V izraelskem napadu na jug Libanona naj bi bilo ubitih več pripadnikov Hezbolaha

Svet 09. Maj 202412:58 0 komentarjev
Posledice izraelskega napad na Libanon
Posledice Izraeskega napada na južni Libanon (Foto: PROFIMEDIA)

V izraelskem napadu na jugu Libanona so bili po navedbah libanonskih varnostnih virov ubiti štirje člani proiranskega gibanja Hezbolah. Četverica naj bi bila ubita v napadu z dronom na njihovo vozilo v kraju Baflijeh, kakih 15 kilometrov od izraelsko-libanonske meje.

O napadu v Baflijehu, v katerem so umrle štiri osebe, je danes poročala tudi libanonska civilna zaščita, medtem ko izraelska vojska poročil ni želela komentirati, Hezbolah pa se na napad še ni odzval, poroča francoska tiskovna agencija AFP. O izraelskih napadih danes poročajo tudi iz Sirije.

Od začetka vojne v Gazi oktobra lani prihaja na meji med državama do vsakodnevnih spopadov med izraelsko vojsko in šiitsko milico Hezbolah ter drugimi skrajnimi skupinami v Libanonu, ki so na obeh straneh zahtevale smrtne žrtve.

Po podatkih AFP je bilo v Libanonu v sedmih mesecih ubitih najmanj 399 ljudi, večinoma pripadnikov skrajnih skupin, pa tudi več kot 70 civilistov. Na izraelski strani pa je bilo po podatkih Izraela ubitih 14 vojakov in devet civilistov.

Napad na Sirijo
Slika je simbolična(Foto. PROFIMEDIA)

Hezbolah, ki uživa podporo Irana, je v zadnjih tednih okrepil svoje napade na Izrael, izraelska vojska pa je svoje napade izvedla globlje na libanonsko ozemlje.

O izraelskih napadih so danes poročali tudi iz Sirije. Po poročanju nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice je Izrael južno od sirske prestolnice Damask izvedel napad na kulturni center in taborišče za urjenje iraškega oboroženega gibanja Al Nudžaba, v napadu pa naj bi bili ranjeni trije pripadniki skupine.

Sirsko obrambno ministrstvo pa je sporočilo le, da je Izrael zgodaj davi izvedel zračni napad, katerega cilj je bila zgradba v bližini Damaska. Napad naj bi povzročil nekaj gmotne škode, so poročali državni mediji in dodali, da je sistem zračne obrambe sestrelil nekaj raket.

Gibanje Al Nudžaba je del proiranskega zavezništva oboroženih skupin v Iraku, ki mu ZDA pripisujejo odgovornost za številne napade na ameriške sile na območju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!