V izraelskem napadu ubit poveljnik Hezbolaha

Svet 15. Maj 202408:00 2 komentarja
Ruski brezpilotni letalnik
Brezpilotni letalnik, slika je simbolična. (Foto: Roman Petushkov/REUTERS)

V izraelskem napadu z brezpilotnim letalnikom sta bila na jugu Libanona sinoči ubita dva človeka. Kot je potrdil vir blizu proiranskega šiitskega gibanja, je med njima tudi terenski poveljnik Hezbolaha. Informacijo je danes potrdila tudi izraelska vojska.

“V napadu sovražnikovega brezpilotnega letalnika, usmerjenega na avtomobil (…), sta umrla dva človeka,” so poročali libanonski državni mediji. Vir blizu Hezbolaha je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je bil v napadu ubit terenski poveljnik gibanja, a imena ni razkril.

Izraelska vojska je sporočila, da je bil ubiti poveljnik Hezbolaha, odgovoren za načrtovanje in izvedbo številnih terorističnih napadov na izraelske civiliste in izraelsko ozemlje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se razmere na izraelsko-libanonski meji močno zaostrile. Med izraelskimi silami in Hezbolahom redno prihaja do obstreljevanja, raketiranja in napadov z droni.

V spopadih je bilo Libanonu doslej ubitih najmanj 413 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi 79 civilistov. Izraelski viri navajajo, da je bilo na njihovi strani meje od oktobra ubitih 14 vojakov in deset civilistov, navaja AFP.

V tem času so izraelske sile v Libanonu ubile več visokih članov in lokalnih poveljnikov Hezbolaha, pa tudi Hamasa, vključno z namestnikom vodje Hamasa Salehom al Arurijem in višjim poveljnikom Hezbolaha Visamom al Tavilom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje