V Izraelu testno poleteli prvi “leteči taksiji” (VIDEO)

Svet 06. Jun 202320:39 2 komentarja
Taksi dron v Izraelu
@ehang/TWITTER

V Izraelu so testno poleteli prvi t. i. "taksi droni", ki naj bi, če bo projekt stekel po načrtih, v prihodnosti prevažali tudi potnike in tovor.

Cilj dveletnega pilotnega projekta, ki ga organizira izraelska Iniciativa za drone (INDI), je ustvariti nacionalno mrežo dronov, ki se bodo uporabljali za prevoz potnikov, piše izraelski 24 News. Mreža bi izboljšala storitve komercialnega in javnega prevoza, droni bi bili veliko hitrejši ter bi zmanjšali gnečo na cestah po vsem Izraelu.

Izraelska ministrica za promet Miri Regev je poudarila, da gre za prvo tovrstno iniciativo na svetu, ki ima širok in multidisciplinaren pristop k testiranju novih tehnologij, vključno s prevozom tovora, kasneje pa tudi ljudi.

Projekt raziskuje tudi vse vidike, vključno z zakonodajo, ki bodo potrebni za komercialno delovanje dronov.

Druga faza izraelskega projekta letečih taksijev se je začela januarja in je vključevala 60 milijonov dolarjev (56 milijonov evrov) vredno naložbo v razvoj infrastrukture za drone.

V Izraelu bodo tako testirali in aktivirali več deset dronov, katerih delovanje bodo analizirali enkrat tedensko. Da bi dronom omogočili varno letenje skozi zračni prostor, INDI v sodelovanju z izraelskimi zračnimi silami načrtuje tudi vzpostavitev nadzora zračnega prostora za brezpilotna letala. Kot poroča Index, bo sistem omogočal vzporedno letenje več vrst dronov za različne namene.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje