V Kabulu pridržana novinarja, ki sta opravljala naloge za Združene narode

Svet 11. Feb 202218:50 > 22:03 0 komentarjev
Kabul
Jorge Silva/REUTERS

V afganistanski prestolnici sta bila pridržana dva tuja novinarja, ki sta opravljala naloge za Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR), je danes sporočila agencija. Agencija je kasneje sporočila, da so ju skupaj z afganistanskimi sodelavci že izpustili.

“V Kabulu sta bila pridržana dva novinarja, ki sta opravljala naloge za UNHCR, in afganistanski državljani, ki so sodelovali z njima. Po najboljših močeh si prizadevamo za rešitev situacije,” je na Twitterju zapisal UNHCR.

Eden od pridržanih novinarjev je Andrew North, nekdanji dopisnik britanskega BBC, ki je približno dve desetletji poročal o Afganistanu in redno potoval v to od vojne opustošeno državo, da bi poročal o njeni vse hujši humanitarni krizi. “Izredno smo zaskrbljeni za njegovo varnost in pozivamo vse, ki imajo vpliv, naj pomagajo zagotoviti njegovo izpustitev,” je tvitnila njegova žena.

Tiskovni predstavnik talibanske vlade Zabihulah Mudžahid je sprva dejal, da oblasti zadevo še preučujejo in skušajo potrditi, ali sta bila novinarja dejansko pridržana. Kasneje je UNHCR sporočil, da z olajšanjem potrjujejo, da sta bila oba novinarja skupaj z afganistanskimi državljani že izpuščena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novica o pridržanju je prišla v času, ko je britanska delegacija pod vodstvom Huga Shorterja v četrtek priletela v Kabul, da bi se sestala z zunanjim ministrom Amirjem Khanom Mutakijem. Shorter je dejal, da je s talibanskimi predstavniki razpravljal o humanitarni krizi in kršitvah človekovih pravic. Talibani si še vedno prizadevajo pridobiti mednarodno legitimnost, medtem ko se borijo z uničujočo finančno krizo, ki jo je sprožila zamrznitev pomoči in premoženja v tujini. Nobena država sicer še ni uradno priznala nove vlade, talibani pa so nedavno odpotovali v Evropo na pogovore v Oslo in Ženevo.

Afganistan je že dolgo ena od najnevarnejših držav na svetu za novinarje. Odkar so talibani pred šestimi meseci prevzeli oblast, je islamistična skupina v državi odločno zatrla svobodo govora in tiska. Policija in talibanska obveščevalna služba sta doslej aretirali najmanj 50 afganistanskih medijskih delavcev, so v začetku tega meseca poročali Novinarji brez meja.

Iz ZDA pa medtem prihaja vest o tem, da je ameriška vlada zaplenila sedem milijard dolarjev sredstev afganistanske vlade, ki jih v obliki zlatih palic hrani newyorška izpostava centralne banke Federal Reserve. Predsednik Joe Biden se je odločil, da bodo polovico denarja namenili žrtvam napadov 11. septembra 2001, polovico pa za humanitarno pomoč Afganistancem, ki jo bodo razdelile mednarodne humanitarne organizacije.

Biden je z izvršnim ukazom omogočil selitev zlatih palic iz ene v drugo kletko pod poslopjem banke Federal Reserve na jugu Manhattna. Zlate rezerve je pri Američanih hranila prejšnja afganistanska vlada, ZDA pa so talibanom, ki so lani prevzeli oblast v državi, preprečile dostop.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!