V Kanadi zgodovinska požarna sezona: zgorelo že devet milijonov hektarov gozda

Svet 08. Jul 202316:49 1 komentar
Požari v Kanadi
PROFIMEDIA

Kanada se bori z najhujšo požarno sezono doslej, število gozdnih požarov v državi pa se ob naraščajočih temperaturah še naprej povečuje. Zgorelo je že devet milijonov hektarov gozda, kar je 11-krat več od povprečja v zadnjem desetletju, država pa je že presegla absolutni letni požarni rekord iz leta 1989.

V petek se je število gozdnih požarov povzpelo na več kot 670, manj kot polovica pa jih je pod nadzorom gasilcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Številke so že sedaj izstopajoče, do konca aktivne sezone gozdnih požarov pa so še vsaj trije meseci,” je dejal Michael Norton s kanadskega ministrstva za naravne vire. Oblasti so v petek v državi naštele 677 aktivnih požarov, od tega jih 386 gori nenadzorovano.

Zgorelo je že devet milijonov hektarov gozda, kar je 11-krat več od povprečja v zadnjem desetletju, država pa je že presegla absolutni letni požarni rekord iz leta 1989. Meteorologi medtem za prihodnje tedne napovedujejo nadpovprečne temperature v številnih delih države na zahodu in tudi v severnem Quebecu, ki je najbolj prizadeta regija.

Od začetka maja je moralo v Kanadi zaradi požarov svoje domove zapustiti približno 155.000 ljudi, kar je največ v zadnjih 40 letih. “Letošnja požarna sezona je in bo v številnih pogledih še naprej rekordna,” je dejal Norton in dodal, da pričakuje, da bo število požarov ostalo nadpovprečno celo poletje.

Požari pustošijo na območjih po vsej državi, prizadeta pa so tudi običajno manj ogrožena območja. Samo v enem od gozdnih požarov na severu regije Quebec je zgorelo več kot milijon hektarjev gozda, poroča AFP.

Dim z gorečih gozdov je v tej sezoni že onesnažil zrak v Kanadi in sosednjih ZDA ter prizadel več kot 100 milijonov ljudi, občasno pa je oviral lete in povzročil odpovedi prireditev na prostem. “Od evakuacij do slabe kakovosti zraka in opozoril o hudi vročini – doživljamo resnične posledice podnebnih sprememb,” je dejal kanadski minister za zdravje Jean-Yves Duclos.

Požari v Kanadi Požari v Kanadi
PROFIMEDIA
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
PROFIMEDIA
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
PROFIMEDIA
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
PROFIMEDIA
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
PROFIMEDIA
Požari v Kanadi Požari v Kanadi
PROFIMEDIA

Z obsežnimi požari se na terenu spopada 3800 kanadskih gasilcev, ki jih podpirajo kanadske oborožene sile in več kot 3000 gasilcev iz drugih držav, kot so Nova Zelandija, Čile, Kostarika, Mehika, Španija in Južna Koreja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje