V Kazahstanu aretirali nekdanjega šefa obveščevalne službe

Svet 08. Jan 202210:39 0 komentarjev
Kazahstan
Turar Kazangapov/REUTERS

V Kazahstanu so aretirali nekdanjega šefa obveščevalne službe Karima Masimova, ki ga sumijo veleizdaje. Masimova so ta teden odstavili s položaja, potem ko so v državi izbruhnili množični protesti. Nekdanji voditelj države Nursultan Nazarbajev je medtem zanikal, da bi nameraval zapustiti državo.

Karim Masimov velja za zaveznika nekdanjega dolgoletnega kazahstanskega voditelja Nursultana Nazarbajeva, ki so ga v sredo odstavili z mesta vodje varnostnega sveta.

Nazarbajev je danes zanikal navedbe, da zapušča Kazahstan, ter vse državljane pozval, naj podprejo sedanje vodstvo države pri soočanju z izzivi. Njegov tiskovni predstavnik je na Twitterju sporočil, da je Nazarbajev v neposrednem stiku s predsednikom Kasim-Žomartom Tokajevom, ki ga je sam izbral za naslednika leta 2019.

81-letni nekdanji voditelj se od začetka protestov ni pojavil v javnosti. Čeprav je predal vodenje države Tokajevu, naj bi še vedno ohranjal močan vpliv v ozadju.

Nekdanjega šefa obveščevalcev Kasimova so, kot so danes sporočile kazahstanske oblasti, aretirali v četrtek ter zaradi utemeljenih sumov začeli preiskavo o veleizdaji.

Država je v največji krizi v zadnjih desetletjih

Kazahstan, ki je dolgo veljal za eno najstabilnejših nekdanjih srednjeazijskih sovjetskih republik, se je zaradi večdnevnih protestov znašel v največji krizi v zadnjih desetletjih. Povod za proteste, ki so izbruhnili konec minulega tedna, je bilo občutno povišanje cen goriva v z nafto in plinom bogati državi z več kot 18 milijoni prebivalcev. Protesti so se nato deloma sprevrgli v nasilne, protivladne proteste s smrtnimi žrtvami in poškodovanimi.

V petek je predsednik Kasim-Žomart Tokajev sporočil, da je bil v državi večinoma vzpostavljen ustavni red ter napovedal, da se bodo varnostne operacije nadaljevale do popolnega uničenja skrajnežev. Dodal je, da je dal pooblastilo varnostnim silam, da streljajo brez opozorila. V državo so medtem prispele tudi sile Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti pod vodstvom Rusije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!