V Kazahstanu se spominjajo žrtev hudih nemirov

Svet 10. Jan 202219:01 0 komentarjev
kazahstan
Pavel Mikheyev/REUTERS

V Kazahstanu je danes dan žalovanja za več deset ljudi, ki so umrli v nemirih v zadnjem tednu. Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), ki je v Kazahstan na pomoč poslala svoje vojake, pa je danes razpravljala o nadaljnjih korakih. Po zadnjih podatkih so na protestih in izgredih v zadnjih dneh aretirali skoraj 8000 ljudi.

Predsednik države Kasim-Žomart Tokajev je z uredbo ukazal, da se bodo danes v državi spominjali žrtev tragičnih dogodkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kazahstanska televizija je ob navajanju ministrstva za zdravje v nedeljo poročala, da je v nemirih umrlo več kot 160 ljudi, več kot 2000 pa jih je bilo ranjenih. Številko so državni mediji sicer zvečer izbrisali, pri čemer niso navedli razloga za to. Glede na podatke notranjega ministrstva pa so doslej aretirali 7939 ljudi.

Nedavne nemire je predsednik označil za poskus državnega udara in zagotovil, da njegove varnostne sile nikoli ne bodo streljale na mirne protestnike. Prepričan je, da so se med protestnike pomešali oboroženi skrajneži iz Srednje Azije, Afganistana in Bližnjega vzhoda, je sporočilo predsedstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tokajev v stiku z Michelom, Putinom in Orbanom

Tokajev je tudi predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu po telefonu zagotovil, da ne dvomi, da je šlo za teroristični napad, še piše AFP.

“Glavni cilj je bil jasen: spodkopavanje ustavnega reda, uničenje vladnih institucij in pridobitev oblasti. To je bil poskus državnega udara,” je povedal že na virtualnem srečanju z drugimi voditelji držav CSTO. “V Kazahstanu je znova vzpostavljen red. Odvrnili smo nevarnost za varnost države,” je še dodal.

Ob tem je še napovedal, da se bo kmalu končala misija CSTO v državi, v okviru katere so na pomoč po njegovih besedah poslali 2030 vojakov in 250 kosov opreme. Podobno je ruski predsednik Vladimir Putin zagotovil, da bodo vojaki v državi le omejen čas. Putin je ocenil, da se razmere niso zaostrile spontano zaradi protestnih akcij, “ampak ker so uničujoče sile od zunaj izkoristile situacijo”.

Madžarski premier Viktor Orban je po telefonu izrazil solidarnost s kazahstanskim predsednikom, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je obenem poročal o uspešni evakuaciji madžarskih državljanov iz Kazahstana.

Razmere v državi se počasi umirjajo, menjave na vodilnih položajih pa se nadaljujejo

V Kazahstanu se medtem nadaljujejo menjave na vodilnih položajih. Po poročanju kazahstanskih medijev je predsednik namreč odpustil namestnika obveščevalne službe Marata Osipova, ta konec tedna pa so aretirali dosedanjega direktorja obveščevalne agencije Karima Masimova. Že pred tem je Tokajev od nekdanjega predsednika države Nursultana Nazarbajeva prevzel položaj v varnostnem svetu.

V državi se razmere počasi umirjajo. V Almatyju je bil danes znova vzpostavljen tudi internet, ki so ga v preteklih dneh večkrat izklopili. Zaradi tega je bilo tudi težko priti do neodvisnih informacij glede razmer v državi.

Nasilni protesti, ki jih je spodbudila občutna rast cen goriva, so izbruhnili pred tednom dni. Iz zahodnih podeželskih območij so se nemiri hitro razširili v večja mesta, vključno z največjim kazahstanskim mestom Almaty, kjer je prišlo do ostrih spopadov med protestniki in policisti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!