Rusi na Harkov prvič od začetka vojne odvrgli bombe

Svet 27. Mar 202414:32 > 20:45 2 komentarja
Harkov
Harkov (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski napadi v Ukrajini so danes terjali najmanj tri smrtne žrtve. V mestu Harkov so ruska letala prvič od začetka vojne odvrgla bombe, ki so uničile več stavb.

Ukrajinska varnostna služba SBU je danes sporočila, da so v Kijevu in Odesi aretirali dve osebi, osumljeni, da sta ruska agenta. Moskvi naj bi posredovala informacije o lokaciji občutljivih vojaških ciljev. Oba sta obtožena sodelovanja z okupatorjem, grozi pa jima dosmrtna zaporna kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kot rezultat posebne operacije sta bila v Kijevu in Odesi aretirana dva agenta ruske zvezne varnostne službe FSB,” so sporočili v Kijevu.

“Zločinca sta poskušala ugotoviti lokacije ukrajinskih enot in nato okupatorju poslati ustrezne koordinate za prilagoditev ruskih zračnih napadov,” so dodali v izjavi. Osumljena ruska agenta so aretirali “med dejanjem, ko sta vohunila za morebitnimi tarčami okupatorjev”, je navedla ukrajinska varnostna služba SBU.

Eden od osumljencev je fotografiral termoelektrarno, očitno zato, da bi pomagal Rusiji pri napadu na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, so dodali.

Ukrajina je od začetka ruske invazije sprožila več kot 6.600 kazenskih postopkov proti posameznikom “zaradi sodelovanja ali drugih zločinov, povezanih s konfliktom”, so konec lanskega leta sporočili ZN.

Nove žrtve obstreljevanja v Ukrajini

Guverner hersonške regije Oleksandr Prokudin je prek družbenih omrežij sporočil, da je bila v vasi na zahodnem bregu reke Dneper ubita 61-letna domačinka.

V napadih na mesto Harkov je bil ubit najmanj en človek, 18 ljudi pa je bilo ranjenih, med njimi štiri otroci, je sporočil guverner istoimenske regije Oleg Sinegubov.

V mestu Harkov so ruska letala prvič od začetka vojne odvrgla bombe, ki so uničile več stavb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Harkov
Harkov (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinska zračna obramba je sicer poročala o sestrelitvah deset od skupno 13 dronov, ki so jih izstrelile ruske sile. Oblasti ruskega Belgoroda pa so navedle, da je Ukrajina obmejna območja napadla z okoli 20 droni, pri čemer je bila ena oseba ranjena, nastala je tudi gmotna škoda, piše portal ruske tiskovne agencije Tass.

Predsednik Volodimir Zelenski je danes po napadih pozval zaveznice k pospešitvi dostave bojnih letal in sistemov zračne obrambe, med njimi ameriški sistem patriot. “Ni razumne razlage, zakaj patrioti, ki jih je po svetu veliko, še vedno ne pokrivajo neba nad Harkovom in drugih mest,” je dejal

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje