V Koloradu zmagal republikanec, ki zagovarja pravico do splava

Svet 29. Jun 202220:49 0 komentarjev
Vrhovno sodišče ZDA
REUTERS/Evelyn Hockstein

V ZDA so v več zveznih državah potekale strankarske volitve, pri čemer med drugim odmeva zmaga enega redkih republikancev, ki še podpirajo pravico do splava. Poslovnež Joe O'Dea je v tekmi za zvezni senat premagal odločnega nasprotnika splava Rona Hanksa.

Vrhovno sodišče ZDA je prejšnji teden ukinilo ustavno pravico do umetne prekinitve nosečnosti, o čemer se bodo sedaj spet odločale zvezne države posebej. Torkove strankarske volitve kandidatov za kongresne in druge volitve sredi predsedniškega mandata, ki bodo potekale novembra letos, so bile prve po odmevni odločitvi sodišča.

Joe O’Dea se bo novembra na volitvah v zvezni senat iz Kolorada pomeril z demokratskim senatorjem Williamom Bennetom in bo v primeru zmage edini moški republikanec v senatu, ki zagovarja pravico do splava. V senatu jo sedaj zagovarjata le Lisa Murkowski z Aljaske in Susan Collins iz Maina.

Torkove strankarske volitve so bile prve letos, kjer vprašanje o republikanskih kandidatih, ki podpirajo ali zavračajo nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa ni bilo v ospredju.

Demokrati naj bi ponekod po državah, kjer lahko volijo na republikanskih strankarskih volitvah, namerno glasovali za Trumpove kandidate v prepričanju, da bo te potem lažje poraziti novembra. V Koloradu demokratom to ni uspelo, čeprav so porabili 2,5 milijona ameriških dolarjev za oglase v korist Rona Hanksa, ki zavrača splav tudi v primeru posilstva ali incesta.

V Illinoisu jim je to uspelo, saj so volivci na tamkajšnjih republikanskih strankarskih volitvah za guvernerja izvolili Trumpovega kandidata Darrena Baileyja, ki se bo moral novembra pomeriti s sedanjim demokratskim guvernerjem J.B. Pritzkerjem.

Newyorški demokrati so potrdili nadaljevanje politične kariere do nedavnega povsem neznane Kathy Hochul, ki se je lani povzpela na položaj guvernerke, ko je zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju odstopil Andrew Cuomo. Hochul je premagala izzivalce z leve in se umestila kot eden od vodilnih glasov v podporo pravici do splava v ZDA.

Novembra se bo pomerila z republikancem, zveznim kongresnikom Leejem Zeldinom, ki je med drugim ugnal tudi sina nekdanjega župana New Yorka Rudyja Giulianija, Andrewa Giulianija.

O učinku odločitve vrhovnega sodišča glede splava razglabljajo tudi v Nebraski, kjer so potekale posebne volitve za dokončanje mandata republikanskega člana predstavniškega doma Jeffa Fortenberryja v okrožju, ki je že 60 let zanesljivo republikansko.

V torek je republikanec Mike Flood premagal demokratko Patty Pansing Brooks s prednostjo le štirih odstotkov glasov. Udeležba demokratskih volivcev je bila tokrat višja kot ponavadi, zato analitiki ugibajo, ali gre za posledice odločitve vrhovnega sodišča.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!