V krizi tudi britansko zdravstvo: diagnostične točke na stadionih in v trgovinah

Svet 07. Jan 202318:25 0 komentarjev
London, NHS
Henry Nicholls/REUTERS

Interventna reševalna vozila, ki pred nekaterimi bolnišnicami čakajo v vrstah, da bi paciente predale oddelkom nujne pomoči, pomanjkanje kadra in, med drugim, dolge čakalne vrste za operativne posege. Britansko zdravstvo je v globoki krizi, premier Rishi Sunak pa s pristojnimi išče odgovor nanjo.

Britanski premier Rishi Sunak se je danes v iskanju rešitev za hudo krizo, ki pesti nacionalni zdravstveni sistem, skupaj z več ministri sestal s predstavniki zdravstva. Tema sestanka sta med drugim tudi predlog sindikatov za zvišanje plač zdravstvenega osebja, ki je zaradi tega nedavno že stavkalo, in krajšanje čakalnih vrst, poroča britanski BBC.

Med perečimi temami je tudi organizacija nujne medicinske pomoči. Reševalna vozila namreč pogosto čakajo v vrstah pred bolnišnicami, da bolnike predajo oddelkom za nujno pomoč.

Premierjev tiskovni predstavnik je dodal, da sta ključna cilja zmanjšanje pritiska na bolnišnice in dolgoročno učinkovitejše upravljanje zdravstvenega sistema. Prav tako se bodo dotaknili plač zdravstvenega osebja.

Člani vladajoče konservativne stranke pričakujejo, da bo Sunak zdravstvenemu osebju ponudil višje plače, sindikati v zdravstvu pa so namignili, da bi bili pripravljeni zahteve po 19-odstotnem zvišanju plač omiliti. Kljub temu pa v sindikatih opozarjajo, da to ne bo preprečilo njihove nove stavke še ta mesec.

Britanska vlada je sicer napovedala 500 milijonov funtov (skoraj 570 milijonov evrov) dodatnih sredstev za nacionalni zdravstveni sistem (NHS), vendar opozicijski laburisti pravijo, da je ta poteza “prišla prepozno in stanja to zimo ne bo bistveno spremenila”.

Rishi Sunak
Stefan Rousseau/REUTERS

Poleg tega so v NHS odprli tudi 90 diagnostičnih točk, ki so na stadionih in v nakupovalnih središčih, kjer lahko bolniki opravijo nekatere vrste testiranj, ne da bi obremenjevali bolnišnične kapacitete.

Premier je sicer ta teden dejal, da je skrajšanje čakalnih vrst v bolnišnicah ena izmed petih prednostnih nalog vlade v letu 2023, za kar pa ocenjuje, da bo treba več časa. Trenutno kar sedem milijonov ljudi v Veliki Britaniji čaka na operativni poseg, kar predstavlja osmino celotnega prebivalstva Otoka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!