V Ljubljani lučke prižgali sredi dneva, v Zagrebu medtem kot da koronavirusa ni

Slovenija 28. Nov 202110:56 > 11:15 0 komentarjev
Advent v Zagrebu
Otvoritev božično-novoletnega sejma v Zagrebu. (Vir: Zoe Sarlija/PIXSELL)

V petek so lučke v slovenski prestolnici zasijale brez pompa: brez najave točne ure in brez nekega spremljevalnega programa. Povsem drugače je bilo včeraj v prestolnici Hrvaške, kjer se je kljub epidemičnim razmeram zbrala množica ljudi.

V času pred koronavirusom je bil prižig novoletnih lučk v Ljubljani velik dogodek – z množico ljudi v središču mesta, nagovorom župana in veselim druženjem ob kuhanem vinu. Zdaj je povsem drugače. V petek so luči prižgali povsem brez pompa. Datum prižiga lučk je bil sicer znan, a točne ure organizatorji niso sporočili. Sredi dneva, ob 15.30, so luči le zasijale in tokrat je prav prišlo turobno novembrsko vreme, saj je bilo že ob tej uri v Ljubljani ni bilo ravno svetlo. Tako se je tudi na našem posnetku lepo videlo, kdaj smo prestopili v praznično obdobje.

V Zagrebu veselo

Povsem drugače pa je bilo v Zagrebu. V predkoronskih časih je bil Advent v Zagrebu eden najbolj uspešnih dogodkov. Množično oblegan, redno tudi visoko na lestvicah najboljših božnično-novoletnih sejmov. Tudi letos se zdi, da jih koronavirus ne ovira preveč. Res je sicer, da sejem poteka v manjšem obsegu, z določenimi prilagoditvami. Denimo brez priljubljenega ledenega parka za drsanje in z manjšim številom stojnic.

A otvoritev sejma je bila vseeno bolj normalna kot smo v teh časih vajeni. Kljub resnim epidemičnim razmeram na Hrvaškem se je v središču mesta zbrala množica ljudi, ki so gledali, kako je župan Tomislav Tomašević prižgal prvo adventno svečo ter zbranim zaželel veliko radosti in ljubezni. Začelo se je odštevanje in ob 19. uri so ob bučnem aplavzu množice luči zasijale. Mimoidoči so za hrvaški Index večinoma komentirali, da jih prav nič ne moti, da sejem poteka v zmanjšanem obsegu, da pa jim je všeč, da je veliko ljudi, ki se skupaj vselijo.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!