V Ljubljani za pokojnega papeža žalna knjiga, v Vatikanu dolge vrste ljudi

Svet 03. Jan 202311:47 0 komentarjev
Guglielmo Mangiapane/REUTERS

Od srede do petka bo v ljubljanski stolnici potekala maša za pokojnega papeža Benedikta XVI. Medtem se v Vatikanu vijejo dolge vrste ljudi, ki se želijo posloviti od pokojnega.

Zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto, se bodo spomnili tudi v Sloveniji. V petek bo v ljubljanski stolnici maša zanj, od srede do petka pa bo na apostolski nunciaturi v Ljubljani odprta žalna knjiga, so danes sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Slovenski škofje so ob smrti Benedikta XVI. že v soboto povabili slovenske katoličane, naj se se pokojnega papeža spomnijo v molitvi. Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pa je med drugim izpostavil naklonjenost, s katero je Benedikt XVI. spremljal katoliško cerkev v Sloveniji.

Cerkev v Sloveniji je po Sajetovih besedah papežu Benediktu XVI. še posebej hvaležna, ker je leta 2006 ustanovil tri nove škofije: v Celju, Novem mestu in Murski Soboti. Prav tako je mariborsko škofijo povzdignil v nadškofijo in metropolijo ter s tem v Sloveniji ustanovil dve cerkveni pokrajini. V času njegovega pontifikata je imenoval nadškofa Franca Rodeta za kardinala in prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja.

Maša za pokojnega zaslužnega papeža bo v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja v petek ob 18.30. Žalna knjiga zanj pa bo na apostolski nunciaturi v Ljubljani odprta od srede do petka med 10. in 12. uro ter med 15. in 17. uro.

V Vatikanu dolge vrste ljudi

Vatikanska bazilika svetega Petra je davi ob 7. uri znova odprla vrata za vernike, ki se želijo posloviti od pokojnega papeža. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se v Vatikanu tudi drugi dan vijejo dolge vrste ljudi, ki prihajajo z vseh koncev Italije in tudi iz tujine. V sredo se je od njega poslovil tudi madžarski premier Viktor Orban.

Kai Pfaffenbach/REUTERS
Viktor Orban, Vatikan Viktor Orban, Vatikan
Kai Pfaffenbach/REUTERS
Kai Pfaffenbach/REUTERS
Kai Pfaffenbach/REUTERS
Kai Pfaffenbach/REUTERS
Kai Pfaffenbach/REUTERS

V ponedeljek sta se od njega poslovila italijanska premierka Giorgia Meloni in predsednik Sergio Mattarella, davi pa nekdanji italijanski premier Matteo Renzi.

Bazilika bo za javnost odprta danes do 19. ure in v sredo od 7. do 19. ure. V Vatikanu pričakujejo po okoli 30.000 obiskovalcev dnevno. Vstop je prost, rezervacije niso potrebne.

Zaslužni papež bo pokopan v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., katerega posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike. Tja ga bodo položili takoj po četrtkovi pogrebni slovesnosti.

Zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je v zgodovino zapisal kot prvi papež po 600 letih, ki je odstopil s položaja, je umrl v soboto v Vatikanu v 96. letu starosti. Pokopali ga bodo v četrtek v Vatikanu, pogrebne slovesnosti pa bo prvič v zgodovini vodil njegov naslednik, papež Frančišek. Verniki se lahko pred tem od zaslužnega papeža od ponedeljka do srede zvečer poslovijo v vatikanski baziliki svetega Petra. Kot so sporočili v Vatikanu, bo pogreb na željo pokojnika “slovesen, a preprost”. Ker Benedikt XVI. ni bil aktualni papež, njegov pogreb ne bo državniški. Na njem pričakujejo okoli 70.000 vernikov, a le dve uradni državni delegaciji, italijansko in nemško.

Pokojnemu papežu očitajo neprimerno ravnanje v zvezi s spolnimi zlorabami otrok

V münchensko – freisinški nadškofiji se bodo od nekdanjega nadškofa Josepha Ratzingerja drevi poslovili z mašo zadušnico v münchenski katedrali, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nekdanji papež, ki se je rodil na Bavarskem kot Joseph Ratzinger, je münchensko – freisinško nadškofijo vodil med letoma 1977 in 1982. Mašo zanj bo drevi vodil sedanji nadškof, kardinal Reinhard Marx.

Josephu Ratzingerju za čas, ko je bil nadškof v münchensko – freisinški nadškofiji, očitajo neprimerno ravnanje v zvezi s spolnimi zlorabami otrok. Lani objavljeno poročilo odvetniške družbe razkriva, da takrat zavestno ni ukrepal v štirih primerih zlorab otrok s strani duhovnikov. Nekdanji nadškof in zaslužni papež je po objavi poročila prosil za odpuščanje zaradi neukrepanja. “V katoliški cerkvi sem imel velike odgovornosti. Še toliko večja je moja bolečina zaradi zlorab in napak, ki so se zgodile na teh različnih mestih v času mojega mandata,” je zapisal februarja lani.

Poročilo med drugim tudi razkriva, da je bil duhovnik, ki naj bi zagrešil več spolnih zlorab otrok, premeščen iz nemške zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija v münchensko – freisinško nadškofijo. Z vlogo nadškofa Ratzingerja se zdaj ukvarja tudi sodišče. Na deželnem sodišču v Traunsteinu poteka postopek civilne tožbe proti Ratzingerju, ki ga je sprožila ena od žrtev duhovnika zaradi suma prikrivanja zlorab. Tiskovni predstavnik sodišča je za dpa v ponedeljek potrdil, da se bo postopek nadaljeval tudi po smrti Benedikta XVI.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!