V Londonu odprli po kraljici poimenovano novo linijo podzemne železnice

Svet 24. Maj 202214:20 0 komentarjev
podzemna železnica v Londonu
Henry Nicholls/REUTERS

V Londonu so danes po 13 letih gradnje za potnike uradno odprli novo linijo podzemne železnice, poimenovano po kraljici Elizabeti II. Nova proga naj bi bistveno skrajšala potovalni čas med številnimi deli mesta, čeprav zaenkrat promet poteka le po delu novega odseka.

Od danes je na novi liniji mogoče potovanje na odseku med postajama Paddington v predelu Westminster in Abbey Wood na jugovzhodu Londona. Čas potovanja med obema točkama je zahvaljujoč novi povezavi krajši za skoraj polovico, poroča britanski BBC.

Jeseni naj bi se nato potniki po novi liniji lahko popeljali tudi proti zahodu v smeri letališča Heathrow in mesta Reading, vzhodno pa proti Essexu. Uporaba celotne skupno 113 kilometrov dolge linije je predvidena za maja prihodnje leto. Vlaki bodo sprva vozili med 6.30 in 11. uro od ponedeljka do sobote, tudi ob nedeljah pa kasneje letos.

Z novo linijo se omrežje znamenite londonske podzemne železnice povečuje za deset odstotkov. Po novem bo dodatnih 1,5 milijona ljudi od središča Londona oddaljenih največ 45 minut vožnje. Letno naj bi se po njej prepeljalo 200 milijonov potnikov.

Stroški presegli prvotne načrte

Projekt gradnje se je sicer precej zavlekel, saj naj bi vlaki glede na prvotne načrte po novi progi začeli voziti že decembra 2018. Tudi stroški so presegli prvotno zastavljene okvire – s prvotno zastavljenih 14,8 milijarde funtov so se povišali na 18,8 milijarde.

podzemna železnica v Londonu
Henry Nicholls/REUTERS

Prvi vlak z nekaj sto nestrpnimi potniki je s postaje Paddington danes odpeljal ob 6.33 po lokalnem času. Nekateri med njimi so na podzemni železnici vztrajali vso noč, da bi si zagotovili mesto na vlaku. Med prvimi potniki je bil tudi londonski župan Sadiq Khan, ki je dejal, da je vznemirjen kot “majhen deček malo pred božičem”.

Obenem je današnjo odprtje linije označil za zgodovinsko in “najpomembnejši doprinos našemu prometnemu omrežju v več desetletjih”. “Linija Elizabeta je veliko več kot le nova železniška proga – prinesla bo ključno gospodarsko spodbudo za celo državo in pripomogla k pospešitvi okrevanja po pandemiji,” je dejal. Glede na napovedi naj bi sicer na leto britansko gospodarstvo okrepila za 42 milijard funtov.

Prvi dan že evakuacija na postaji Paddington

Prvi dan obratovanja je sicer postregel tudi z nekaj težavami, saj so zaradi požarnega alarma evakuirali postajališča na postaji Paddington. Izkazalo se je, da je bil preplah lažen, krivec pa najverjetneje prah na senzorju, še poroča BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!