V Maroku prvič namerili več kot 50 stopinj Celzija

Svet 13. Avg 202320:18 0 komentarjev
puščava v Maroku
PROFIMEDIA

Temperature v Maroku, ki se sooča z žgočim vročinskim valom, so prvič v zgodovini merjenj presegle 50 stopinj Celzija, je danes sporočila meteorološka služba te severnoafriške države. Meteorološka postaja v obalnem mestu Agadir na jugu države je v petek zabeležila rekordnih 50,4 stopinje Celzija.

Pred tem je bila najvišja izmerjena temperatura v Maroku 49,9 stopinje Celzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih maroške meteorološke službe so jo izmerili 13. julija v mestu Smara v Zahodni Sahari.

Maroko se to poletje sooča s številnimi vročinskimi valovi. “Vročinski val je posledica dotoka suhega in vročega zraka z juga, kar je povzročilo občutno povišanje temperatur, ki presegajo mesečno povprečje za pet do 13 stopinj,” so sporočili maroški meteorologi.

Vročinski val je v zadnjih dneh sprožil gozdne požare na severu Maroka blizu Tangerja in vzhodneje v provinci Taza, poroča AFP.

V Maroku je bil prejšnji mesec četrti najbolj vroč julij od leta 1961. Vremenske napovedi v severnih delih severne Afrike sicer za prihodnje dni napovedujejo rahel padec temperatur.

Julij je bil najtoplejši mesec na svetu v zgodovini meritev, je minuli teden potrdil evropski program za podnebje Copernicus. Mesec so zaznamovali vročinski valovi in požari po celem svetu, ki so pripomogli k temu, da je bila povprečna temperatura za 0,33 stopinje Celzije višja od zadnjega rekordnega julija leta 2019.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!