V Mehiki po spopadih aretiran sin zloglasnega narko kralja “El Chapa”

Svet 05. Jan 202322:09 0 komentarjev

V mehiškem mestu Culiacan je bil po dramatični operaciji in spopadih aretiran Ovidio Guzman, sin zloglasnega mehiškega narko kralja Joaquina “El Chapo” Guzmana.

V Mehiki je bil aretiran Ovidio Guzman, sin zloglasnega mehiškega narko kralja Joaquina “El Chapo” Guzmana. Po poročanju CNN-a je bil Guzman, po dramatični operaciji, ki so jo spremljali spopadi, danes aretiran v mestu Culiacan v zvezni državi Sinaloa na severu Mehike.

Pristojni so zaradi spopadov, ki so spremljali aretacijo, pozvali domačine, da ne hodijo iz svojih domov. Prav tako je bil ta dan odpovedan pouk. Večji del dneva je bilo zaprto tudi tamkajšnje letališče, v bližini katerega so potekali spopadi. V teh je bilo, kot je razvidno s posnetkov, ki so zaokrožili po spletu, tudi več smrtnih žrtev.

Aretacija 32-letnega Guzmana, ki nosi vzdevek “El Raton”, se je zgodil le nekaj dni pred načrtovanim vrhom v mehiški prestolnici Ciudad de Mexicu, ko se bodo srečali mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, kanadski premier Justin Trudeau in ameriški predsednik Joe Biden.

Za informacije razpisanih 5 milijonov dolarjev nagrade

Ovidio Guzman mlajši velja, skupaj z bratom Joaquinom Guzman-Lopez, za enega izmed pomembnejših članov zloglasnega narko kartela Sinaloa. Oblasti so za informacije o bratih Guzman razpisale 5 milijonov dolarjev nagrade.

Tretji Guzmanov sin Edgar Guzman-Lopez, ki je bil prav tako pomemben člen Sinaloe, je bil ubit leta 2008. Domnevno naj bi ga umoril naročeni očetov morilec, ki ga je ustrelil misleč, da gre za “El Chapa”.

Pred tem je zloglasni kartel vodil tudi njihov oče, ki pa je bil leta 2020 v ZDA obsojen na dosmrtni zapor.

Kartel Sinaloa naj bi v istoimenski mehiški zvezni državi imel okoli 11 laboratorijev za proizvodnjo mamil.

Ovidio Guzman je bil sicer aretiran že leta 2019, a je takrat na prošnjo mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja izpuščen. Predsednik je s takratno potezo želel namreč ustaviti prelivanje krvi, ki ga je povzročila njegova aretacija.

Leo Espinoza/REUTERS
PROFIMEDIA
PROFIMEDIA
Leo Espinoza/Reuters
REUTERS

Vojna proti mamilom, ki se nadaljuje brez pravih rezultatov, saj za vsako količini zaplenjenega mamila na ulice pride desetkrat več, je bila najhujša v Mehiki leta 2006, ko je vlada skušala kartele zatreti z vojsko. Posledica je bila 340.000 mrtvih v letu dni, mamila pa so še naprej preplavljala ameriški trg. Eno od žarišč mamilarskega nasilja ostaja Ciudad Juarez, ki je takoj čez mejo pri teksaškem El Pasu.

Minulo nedeljo so morilci kartelov napadli zapor v Ciudad Juarezu, pri čemer je bilo ubitih skoraj 20 ljudi, 25 zapornikom pa je uspelo pobegniti. Naslednji dan je bilo med policijsko operacijo, ko so lovili prebegle zapornike, ubitih sedem ljudi.

Med mrtvimi je bil tudi Ernesto Alfredo Pinon, znan kot “El Neto”, vodja tolpe, povezane s kartelom Juarez. Pinon, ki je bil leta 2010 obsojen na več kot 200 let zapora zaradi ugrabitve in umora, je bil po navedbah oblasti ubit v četrtek v streljanju z varnostnimi silami.

VIR: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!