V mehiškem Hidalgu uzakonili pravico do splava

Svet 01. Jul 202121:48 0 komentarjev
Hidalgo, Mehika
Oscar Sanchez /REUTERS

Mehiška zvezna država Hidalgo je tretja zvezna država v 127-milijonski Mehiki, kjer so poslanci podprli uzakonjenje pravice do umetne prekinitve nosečnosti v začetnem obdobju.

Poslanci v Hidalgu so podprli zakonodajne spremembe, ki predvidevajo brezplačno opravljanje splava v prvih 12 tednih nosečnosti v zdravstvenih zavodih in ženskih zaporih, piše španski El País. Trimilijonski Hidalgo, kjer je bil splav doslej dovoljen v določenih primerih – posilstvo je sicer okoliščina, na podlagi katere lahko ženske po vsej Mehiki dostopajo do splava –, je postal tretja mehiška zvezna država, kjer bo opravljanje splava v začetnem obdobju nosečnosti uzakonjena pravica.

Splav je v prvih 12 tednih nosečnosti v Mehiki uzakonjen še na območju Ciudada de Mexico in zvezne države Oaxaca na jugu države. Spremembo zakonodaje v Hidalgu je podprlo 16 poslancev stranke Morena (stranka mehiškega predsednika Andrésa Manuela Lópeza Obradorja), kar po navedbah El Paía predstavlja minimum za sprejemanje zakonov. Odločanje poslancev so pospremili aktivisti z zelenimi trikotnimi ruticami, ki simbolizirajo boj za pravico do zakonitega, varnega in brezplačnega splava.

Hidalgo; Mehika
Oscar Sanchez /REUTERS

Uzakonjenje pravice do umetne prekinitve nosečnosti v Hidalgu sledi dekriminalizaciji in legalizaciji pravice do izbire za splav v Argentini decembra lani. V večini latinskoameriških držav je v veljavi restriktivna zakonodaja na področju splava – bodisi je ta povsem prepovedan, bodisi dovoljen le v določenih izjemah, kot so ogroženo življenje ali zdravje noseče osebe oziroma posilstvo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!