V Mjanmaru iz zapora izpustili ameriškega novinarja

Svet 15. Nov 202111:52 > 14:53 0 komentarjev
Danny Fenster
PROFIMEDIA

Ameriški novinar Danny Fenster, ki ga je mjanmarska hunta pridržala maja, vojaško sodišče pa ga je prejšnji teden obsodilo na 11-letno zaporno kazen, je bil danes izpuščen iz zapora in bo smel zapustiti državo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vojaško sodišče v Mjanmaru, kjer je februarja oblast po vojaškem udaru prevzela hunta, je v petek Fensterja obsodilo na 11 let zapora zaradi nezakonitega združevanja, hujskanja proti vojski in kršenja vizumskih pravil.

Danny Fenster je odgovorni urednik spletnega portala Frontier Myanmar, aretirali pa so ga maja na letališču v Jangonu, ko je skušal zapustiti državo in se vkrcati na let proti ZDA. Od takrat je bil zaprt v zloglasnem mjanmarskem zaporu Insein, ki je znan po mučenju zapornikov.

37-letnega novinarja je hunta še dodatno obtožila tudi terorizma in spodbujanja nemirov. Njegov odvetnik je prejšnji teden opozoril, da mu grozi dosmrtna zaporna kazen. Mjanmarska hunta je danes sporočila, da so Fensterja pomilostili, preden so ga izgnali iz države. Iz zapora so ga izpustili po pogajanjih z nekdanjim ameriškim diplomatom in japonskima odposlancema, so dodali.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes pozdravil izpustitev novinarja. “Veseli nas, da bo Danny kmalu združen s svojo družino in še naprej pozivamo k izpustitvi vseh drugih, ki so nepravično zaprti v Mjanmaru,” je povedal.

Mjanmar so po državnem udaru na začetku februarja, ko je vojska zrušila civilno oblast, zajeli množični protesti, na katere se je vojaška oblast odzvala z represijo. Ubitih je bilo več kot 1.200 civilistov, približno 10.000 so jih aretirali, med njimi so številni novinarji.

Fenster
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!