V napadu Al Kaide v Jemnu ubitih skoraj 30 ljudi

Svet 06. Sep 202216:37 0 komentarjev
Jemen
Adam Muhammad/REUTERS

V napadu džihadistične teroristične skupine Al Kaida na jugu Jemna je bilo danes ubitih 21 separatističnih borcev skupine Varnostni pas in šest članov jemenske podružnice Al Kaide, so sporočile tamkajšnje oblasti. Al Kaida je napadla kontrolno točko separatistične skupine v regiji Abijan, nakar so izbruhnili večurni spopadi.

V spopadih med Al Kaido na Arabskem polotoku (AQAP) in separatistično skupino Varnostni pas, ki jo podpirajo Združeni arabski emirati, je “umrlo 21 pripadnikov Varnostnega pasu, med njimi en častnik, in šest borcev Al Kaide”, je pod pogojem anonimnosti povedal predstavnik vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki skupine Varnostni pas naj bi po spopadih zajeli več skrajnežev in zasledovali tiste, ki so pobegnili v okoliške gore, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do spopadov je prišlo v času, ko uporniški Hutiji, ki jih podpira Iran, in sile mednarodno priznane jemenske vlade, ki jo podpira vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije, spoštujejo krhko premirje, pri uveljavitvi katerega so posredovali ZN.

Skupin, ki nasprotujejo Hutijem, je več, med njimi pa so tudi separatisti z juga države, ki podpirajo ponovno vzpostavitev Južnega Jemna in imajo začasno prestolnico v pristaniškem mestu Aden. Država je bila namreč do leta 1990 razdeljena na Severni in Južni Jemen. Prejšnji mesec je separatistom iz juga uspelo izriniti vladne sile, ki nadzorujejo prestolnico Sana.

Jemen sicer že vse od leta 2014 pretresa vojna, v kateri je življenje izgubilo že več sto tisoč ljudi, milijoni pa so se znašli na robu lakote. Kaos, ki vlada v državi, predstavlja plodna tla za skupino AQAP in borce, zveste ekstremistični skupini Islamska država (IS).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!