V Nemčiji nastaja zakon, s katerim bi nadzirali kitajske naložbe

Gospodarstvo 21. Avg 202315:44 0 komentarjev
Nemčija bi nadzirala kitajske investicije.
PROFIMEDIA

Finančni časnik Handelsblatt poroča o nameri nemškega gospodarskega ministrstva, da poveča nadzor nad tujimi naložbami in omeji vpliv Kitajske na največje evropsko gospodarstvo. Ministrstvo je že potrdilo, da so z ostalimi ministrstvi uskladili ključne točke takšnega zakona.

Nemško gospodarsko ministrstvo po poročanju finančnega časnika Handelsblatt pripravlja zakon za pregled naložb, s katerim želi Berlin povečati nadzor nad tujimi naložbami in omejiti vpliv Kitajske na nemško gospodarstvo. Na ministrstvu so za nemško tiskovno agencijo dpa potrdili, da so ministrstva uskladila ključne točke takšnega zakona.

Tiskovna predstavnica gospodarskega ministrstva podrobnosti zakona ni želela komentirati, je pa namignila, da bi bili lahko v ospredju odvisnost od surovin in varnost v zunanji trgovini, navaja dpa.

Zakon naj bi po besedah predstavnice ministrstva vključeval politike, ki jih je Nemčija izpostavila v strategiji za zmanjšanje odvisnosti od Kitajske, ki jo je v junija predstavila nemška vlada.

Nemčija bi nadzirala kitajske investicije.
PROFIMEDIA

Kitajska je “partner, konkurent in sistemski tekmec”

Nemčija je v novi strategiji Peking označila za “partnerja, konkurenta in sistemskega tekmeca” ter ga obtožila, da v prizadevanjih za preoblikovanje svetovnega reda vedno znova deluje proti nemškim interesom. Strategija med drugim predvideva, da Nemčija zmanjša gospodarsko odvisnost od Kitajske na nekaterih ključnih področjih.

Nemška vlada ima po trenutni zakonodaji pooblastila, da blokira naložbe v nemška podjetja iz držav zunaj EU, če sta ogrožena javni red ali varnost.

Po poročanju Handelsblatta, ki ga povzema dpa, si gospodarski minister Robert Habeck prizadeva razširiti seznam kritičnih sektorjev, za katere veljajo pravila, ki zahtevajo strog nadzor nad potencialnimi naložbami.

Kitajske naložbe v nekatera ključna nemška podjetja in infrastrukturne projekte so v zadnjih mesecih sicer pritegnile večjo pozornost javnosti, navaja dpa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!