V Nemčiji od začetka pandemije več kadilcev

Koronavirus 27. Avg 202217:34 0 komentarjev
kajenje cigareta
Foto: PROFIMEDIA

Delež kadilcev v Nemčiji se je od začetka pandemije covida-19 znatno povečal, so po poročanju nemške tiskovne agencije pokazali podatki nacionalne raziskave o kadilskih navadah (Debra). Kadi že 34,5 odstotka ljudi, starejših od 14 let, pred začetkom pandemije pa jih je kadilo 27 odstotkov.

Epidemiolog in vodja raziskave Daniel Kotz je rast števila kadilcev opisal kot zastrašujoč razvoj dogodkov. Trend pripisuje temu, da so zaradi stresa in tesnobe, ki ju je povzročila pandemija covida-19, spet začeli kaditi nekdanji kadilci.

Kot pozitivno je ocenil, da se v nasprotju s sedemdesetimi in osemdesetimi leti prejšnjega stoletja za kajenje odloča vedno manj mladih. Pri starejših opažajo nasproten trend.

“Kar se tiče politike nadzora tobaka, je Nemčija med državami, ki zaostajajo v primerjavi z drugimi državami,” je povedala direktorica nemškega centra za težave z zasvojenostjo Christina Rummel.

Katrin Schaller iz nemškega centra za raziskave raka v Heidelbergu pa je dejala, da mora Nemčija zmanjšati število oglasov in omejiti prodajo prek avtomatov.

“Kadilce se premalo spodbuja, da prenehajo kaditi, in pri tem dobijo premalo podpore. Poleg tega proizvajalci vse bolj uvajajo nove izdelke, kot so elektronske cigarete, grelniki tobaka in nikotinske vrečke,” je opozorila.

Za državo z najstrožjimi ukrepi za preprečevanje kajenja tobačnih izdelkov velja Nova Zelandija. Ta je konec minulega leta predstavila načrt, v skladu s katerim namerava postopoma povsem onemogočiti prodajo tobačnih izdelkov. Napovedala je postopno zviševanje starosti, pri kateri je mogoče kupiti tobačne izdelke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!