Nova Zelandija bo prepovedala prodajo cigaret mlajšim generacijam

Svet 09. Dec 202109:19 > 10:18 0 komentarjev
Cigareti, kajenje, tobak
Michaela Rehle/REUTERS

Nova Zelandija bo v želji, da bi sčasoma popolnoma odpravila kajenje, prepovedala prodajo tobaka mlajšim generacijam. Vse osebe, rojene po letu 2008, tako nikoli več ne bodo mogle kupiti cigaret ali tobačnih izdelkov.

V skladu z novim zakonom, ki bo predvidoma sprejet prihodnje leto, osebe, rojene po letu 2008, nikoli več ne bodo mogle kupiti cigaret ali tobačnih izdelkov, poroča BBC.

Nova zakonodaja pomeni, da se bo starostna meja za kajenje vsako leto zvišala, da bi ustvarili generacijo Novozelandcev, ki ne bo kadila, je na novinarski konferenci povedala ministrica za varnost hrane in ministrica za starejše ter pomočnica ministra za zdravje Ayesha Verrall.

“Zagotoviti želimo, da mladi nikoli ne bodo začeli kaditi, zato bomo prodajo ali dobavo tobačnih izdelkov z dimljenim tobakom novim skupinam mladih razglasili za kaznivo dejanje,” je dejala. “Osebe, ki bodo ob uveljavitvi zakona stare 14 let, ne bodo nikoli mogle zakonito kupiti tobaka.”

Poleg prepovedi obsežen nadzor nad tobakom

Vlada je povišanje starostne meje napovedala skupaj z drugimi ukrepi, s katerimi naj bi kajenje postalo cenovno nedostopno in nedostopno. Vse to, da bi do leta 2025 dosegla nacionalni cilj zmanjšanja deleža kadilcev na pet odstotkov. Sčasoma pa naj bi kajenje popolnoma odpravila.

Drugi ukrepi po poročanju Guardiana vključujejo zmanjšanje dovoljene količine nikotina v tobačnih izdelkih na zelo nizko raven, zmanjšanje števila trgovin, v katerih se lahko zakonito prodajajo cigarete, in povečanje financiranja služb za zdravljenje odvisnosti. Novi zakoni ne bodo omejevali prodaje elektronskih cigaret.

Trenutno kadi približno 13 odstotkov odraslih prebivalcev Nove Zelandije, kar je manj kot pred desetletjem, ko jih je bilo 18 odstotkov. Ta delež je sicer veliko večji (31 odstotkov) med avtohtonim prebivalstvom, ki tudi pogosteje zboleva in umira, poroča BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!