V Nemčiji več kot 60.000 novih okužb s koronavirusom, na mizi novi ukrepi

Koronavirus 18. Nov 202110:18 0 komentarjev
Koronavirus
PROFIMEDIA

Število novih okužb z novim koronavirusom je v Nemčiji znova močno naraslo in prvič od začetka pandemije preseglo številko 60.000. Pred natanko tednom dni so v državi, ki so sooča z velikim porastom okužb, na dnevni prvič potrdili več kot 50.000 primerov.

V državi so glede na podatke inštituta Roberta Kocha (RKI) v zadnjem dnevu potrdili 65.371 okužb, največ doslej. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 336,9. Po vsej državi so obenem v zadnjih 24 urah zabeležili 264 smrti med covidnimi bolniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh znaša 5,15. Doslej največ bolnikov je bilo v bolnišnicah okrog božiča lani, kot je ta faktor znašal 15,5.

Znotraj države se sicer rast okužb močno razlikuje od ene zvezne dežele do druge. Največ jih je v deželah z najnižjo ravnjo cepljenih proti covidu-19: na Saškem, v Turingiji in na vzhodu Bavarske.

Razprava o ukrepih: PC pogoj za določene dogodke in zaporna kazen za ponarejene dokumente

Predsednik RKI Lothar Wieler je stanje opisal kot dramatično. “Trenutno se nahajamo v resni stiski. Imeli bomo zares slabo praznovanje božiča, če ne sprejmemo ustreznih protiukrepov,” je dejal v sredo zvečer v spletni razpravi s saškim ministrskim predsednikom Michaelom Kretschmerjem.

Premierji 16 nemških zveznih dežel bodo sicer prav danes s kanclerko Angelo Merkel, ki je v sredo razmere prav tako označila za dramatične, govorili o ukrepih za zajezitev hitrega širjenja okužb z novim koronavirusom.

Koraki bi lahko vključevali strožje ukrepe glede nošenja mask in obveznosti predložitve potrdila o cepljenju ali prebolelosti za obisk določenih dogodkov in prostorov, kot so koncerti in restavracije. T. i. pogoj PC že velja v Berlinu in na Bavarskem.

Še pred za popoldan predvidenim srečanjem o razmerah dopoldne razpravlja nemški parlament. Potekala naj bi tudi glasovanja o predlogih, ki so jih za zajezitev okužb predlagale tri stranke, ki naj bi po septembrskih volitvah nasledile odhajajočo koalicijo Angele Merkel.

Socialdemokrati, Zeleni in liberalci (FDP) med drugim predlagajo, da bi morali potniki na javnem prevozu predložiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT, in uvedbo strogih kazni z do petimi leti zapora za ponarejevalce covidnih potrdil, še piše dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!