V Nemčiji velika stavka v prometu: stavkalo več kot 10.000 delavcev

Svet 21. Apr 202307:30 > 13:00 2 komentarja
Nemčija
PROFIMEDIA

Nemčijo je spet zajela stavka zaposlenih v prometu, ki so se ji pridružili zaposleni v okoli 50 podjetjih, tudi v upravljalcu železnic Deutsche Bahn. Po podatkih sindikata EVG je stavkalo več kot 15.000 zaposlenih.

Nemčijo je danes zajela nova velika stavka zaposlenih v prometu. Pridružili so se ji zaposleni v okoli 50 podjetjih, med drugimi v upravljalcu železnic Deutsche Bahn.

V sindikatu EVG so pojasnili, da bo stavka v prometu potekala od 3. ure zjutraj do 11. ure dopoldne, potniki pa naj se pripravijo na zamude in odpovedi. Po podatkih EVG je stavkalo več kot 15.000 zaposlenih.

EVG se pogaja v imenu 230.000 delavcev, ki zahtevajo 12-odstotno zvišanje plač oz. povečanje za vsaj 650 evrov mesečno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemčija
PROFIMEDIA

Zaradi stavke je tako danes za več ur skoraj povsem obstal železniški promet. Tiskovni predstavnik nacionalnega železniškega operaterja Deutsche Bahn Achim Stauss je novinarjem pojasnil, da vlaki niso vozili zaradi pomanjkanja osebja. Po njegovih besedah je stavka “nepotrebna”, saj pogajanja še vedno potekajo.

Državni Deutsche Bahn je medtem zaposlenim denimo ponudil petodstotno zvišanje in enkratno izplačilo vsem v višini do 2.500 evrov.

Že v četrtek je dvodnevno stavko začelo tudi varnostno osebje na letališčih Düsseldorf, Köln-Bonn in Hamburg. Po pričakovanjih naj bi v dveh dneh na račun stavke odpovedali okoli 700 letov. Danes so se kolegom pridružili še na letališču v Stuttgartu.

Današnja stavka je zadnja v vrsti sindikalnih akcij, ki so Nemčijo zajele zaradi visoke inflacije, potem ko je ta močno okrnila kupno moč nemških delavcev. Železniški sistem je v veliki meri obstal že marca, ko je stavko organiziral sindikat Verdi.

V Nemčiji so imeli marca na letni ravni 7,4-odstotno inflacijo. Rast cen življenjskih potrebščin se je sicer nekoliko umirila, vrh je dosegla oktobra, ko je bila pri 8,8 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje