V Nepalu našli razbitine pogrešanega letala

Svet 30. Maj 202207:16 > 09:10 0 komentarjev
Nepal, letalo
PROFIMEDIA

Reševalci v Nepalu so danes na severu države našli razbitine letala, ki je z 22 ljudmi na krovu izginilo v nedeljo. Da so letalo locirali, je potrdila vojska, ki je na območje napotila dodatne ekipe. Doslej so na kraju strmoglavljenja našli 14 trupel.

Letalo nepalske družbe Tara Air so našli v okrožju Mustang na severu Nepala. “Iskalne in reševalne ekipe so fizično locirale mesto strmoglavljenja letala,” je po Twitterju sporočil tiskovni predstavnik nepalske vojske Narayan Silwal. Fotografija, ki jo je delil, prikazuje razbitine letala, raztresene po gorskem pobočju. Na enem izmed delov je jasno videti registrsko oznako 9N-AET.

Doslej so po podatkih pristojnih za civilno letalstvo v razbitinah našli 14 trupel, iskanje preostalih potnikov se nadaljuje. Na območje, ki je peš zelo težko dostopno, jim je doslej s helikopterjem uspelo dostaviti eno ekipo reševalcev, več poletov zaradi slabih vremenskih razmer še ni bilo mogočih, pojasnjujejo pristojni.

Potniško letalo je bilo na 20-minutnem poletu iz turističnega mesta Pokhara v priljubljen romarski kraj Jomsom, ko je pet minut pred predvidenim pristankom izgubilo stik z nadzorom letalskega prometa. Na krovu so bili štiri Indijci, dva Nemca in 16 Nepalcev.

Iskanje izginulega letala sta oteževala slabo vreme in gorski teren. Po prekinitvi v nedeljo zvečer so operacijo nadaljevali davi.

Nepalsko letalsko industrijo sicer že dolgo pestijo slabe varnostne razmere zaradi nezadostnega usposabljanja in vzdrževanja. Zaradi varnostnih pomislekov je vsem nepalskim letalskim družbam prepovedan vstop v zračni prostor Evropske unije. Poleg tega letenje v državi otežuje razgiban relief in kratke pristajalne steze, ki povzročajo težave tudi izkušenim pilotom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!