V Nepalu po smrtonosnem potresu zaključili z reševalnimi akcijami

Svet 05. Nov 202314:38 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V Nepalu so 36 ur po potresu z magnitudo 5,6, ki je v petek zvečer v odročnih krajih na goratem zahodu države zahteval najmanj 157 življenj in več kot 300 ranjenih, danes končali iskalne in reševalne operacije. Oblasti so odločitev pojasnile z osredotočanjem na zadovoljitev potreb prizadetih prebivalcev, ki potrebujejo bivališča in hrano.

Več tisoč vaščanov je noč na težko dostopnem goratem območju v najbolj prizadetih okrožjih Jajarkot in Rukum preživelo na prostem ob nizkih temperaturah, saj so bile v potresu uničene ali poškodovane njihove hiše iz blata, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po potresu so številni kraji odrezani od sveta, saj so plazovi zemlje in kamenja zasuli dovozne ceste, zato so območja težko ali pa nedostopna.

Čeprav so regionalne oblasti danes objavile konec iskalnih operacij, pa so poudarile, da so še vedno v pripravljenosti, če bi morda prejeli nove informacije iz dodatnih odročnih krajev.

Po petku je sicer območje po poročanju britanskega BBC prizadelo 250 popotresnih sunkov, med katerimi jih je bilo šest z magnitudo 4.

V Nepalu so potresi pogosti. Leta 2015 je območje okoli prestolnice Katmandu stresel potres z magnitudo 7,8, v katerem je umrlo približno 9000 ljudi, milijoni pa so ostali brez strehe nad glavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!