V nesreči čolna v Rokavskem prelivu umrli trije ljudje

Svet 14. Dec 202212:52 0 komentarjev
rokavski preliv, čoln, prebežniki
Peter Nicholls/REUTERS

V nesreči majhnega čolna v Rokavskem prelivu so umrli trije ljudje, 43 pa so jih rešili, so sporočile britanske oblasti. Na čolnu so bili najverjetneje prebežniki, ki so želeli iz Francije priti na Otok. V reševalni operaciji sicer sodelujejo obalna straža, organizacija za reševanje na morju RNLI ter kraljeva in francoska mornarica.

Do nesreče je prišlo dan po tem, ko je britanski predsednik vlade Rishi Sunak predstavil sveženj novih ukrepov Londona za omejevanje nezakonitih migracij čez Rokavski preliv. Po podatkih britanske vlade je namreč to pot v letošnjem letu opravilo že več kot 44.000 ljudi.

rokavski preliv, prebežniki, čoln
Henry Nicholls/REUTERS

Britanska notranja ministrica Suella Braverman je sporočila, da je seznanjena z “zaskrbljujočim dogodkom” in da je v mislih z vsemi vpletenimi. Britanska vlada je ob tem zagotovila, da so v reševanje vključene vse ustrezne agencije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjih letih se je število prošenj za azil na Otoku bistveno povečalo, število ljudi, ki čaka na prvo odločitev o svoji prošnji pa trenutno znaša 143.377. V luči tega je Sunak v torek napovedal podvojitev števila uslužbencev, ki obravnavajo tovrstne prošnje.

Poleg tega je obljubil tudi povečanje števila racij za izvrševanje deportacij in dodal, da bo ponovno začel izvajati sporni načrt, ki ga je pripravil nekdanji premier Boris Johnson. Skladno z njim bi nekatere prosilce za azil z Otoka poslali v Ruando.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!