V New Yorku se je začelo 77. zasedanje Generalne skupščine ZN

Svet 14. Sep 202206:57 0 komentarjev
OZN
PROFIMEDIA

Na sedežu svetovne organizacije se je v torek v New Yorku s pozivi k sodelovanju in solidarnosti uradno začelo 77. zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov. Vrhunec bo doživelo 20. septembra, ko se začenja splošna razprava svetovnih voditeljev, med katerimi bo tudi letos predsednik Borut Pahor. Zasedanje se bo končalo 27. septembra.

Tokratno 77. zasedanje Generalne skupščine ZN se je v torek začelo s pozivom njenega predsednika Madžara Csabe Korosija svetovnim voditeljem, naj odgovorijo na najbolj pereče izzive človeštva, vključno z vojno v Ukrajini, s sodelovanjem in gradnjo mostov čez globoke delitve.

Spomnil je, da so ZN nastali na pogorišču druge svetovne vojne z namenom, da postanejo vir rešitev. Vojna v Ukrajini po njegovih besedah grozi, da postane prelomnica v mednarodnih odnosih, če svet ne bo previden. “To vojno je treba ustaviti, ker pobija ljudi, ubija razvoj in sanje milijonov,” je dejal.

Kot enega najbolj perečih problemov sveta je izpostavil podnebne spremembe in vse večje pomanjkanje virov. “Naša naslednja grožnja bo postala kriza z vodo, svet se sooča z rekordnimi temperaturami, požari, poplavami. Vse kaže, da mati narava udarja nazaj,” je dejal.

Med mandatom si bo prizadeval za rešitve prek solidarnosti, trajnostnega razvoja in znanosti, ker brez tega razvojnih ciljev do leta 2030 ne bodo uresničili.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je Korosiju čestital za prevzem položaja, ki ga je nasledil od Abdulle Shahida z Maldivov, pri katerem je bila nekdanja veleposlanica Slovenije pri ZN Darja Bavdaž Kuret posebna svetovalka.

Antonio Guterres
Akhtar Soomro/REUTERS

“Soočamo se z grožnjami miru, človekovim pravicam in trajnostnemu razvoju,” je dejal Guterres in tudi on pozval k večji solidarnosti in iskanju konsenza. “Debate, razprave, diplomacija. To so najboljše poti k boljšemu in bolj mirnemu svetu,” je dejal.

Pred splošno razpravo svetovnih voditeljev bo na sedežu ZN od petka, 16. septembra, do ponedeljka, 19. septembra potekal Vrh o preobrazbi izobraževanja. V ponedeljek bo poseben dogodek posvečen razvojnim ciljem, v sredo, 21. septembra bo srečanje na visoki ravni o pravicah manjšin, predvidenih pa je še več dogodkov, posvečenih boju proti podnebnim spremembam, razvoju in drugim vprašanjem. V času obiska predsednika Boruta Pahorja bo poseben poudarek tudi na kandidaturi Slovenije za članstvo v najpomembnejšem organu Združenih narodov, Varnostnem svetu ZN za obdobje 2024–2025.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!