V ruskem obstreljevanju Hersona in Harkova več mrtvih. Spopadi za mesto Vugledar

Svet 30. Jan 202310:28 > 14:45 2 komentarja
Obstreljevanje Hersona
Obstreljevanje Hersona konec januarja letos (Foto: Nacho Doce/REUTERS)

V obstreljevanju Hersona so umrli najmanj trije ljudje. Ruski izstrelki so zadeli tudi štirinadstropno stanovanjsko stavbo v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov. Ruske sile napredujejo tudi v okolici ukrajinskega mesta Vugledar v regiji Doneck na vzhodu države.

V ruskem obstreljevanju mesta Herson na jugu Ukrajine so umrli najmanj trije ljudje, je v nedeljo zvečer sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem je po besedah guvernerja regije Harkov Olega Sinegubova v ruskem obstreljevanju drugega največjega ukrajinskega mesta umrla starejša ženska, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ruska vojska je danes ves dan kruto obstreljevala Herson,” je v svojem rednem nagovoru v nedeljo zvečer dejal Zelenski in dodal, da sta bili v napadu ranjeni dve medicinski sestri. Skupno je napad terjal tri smrtne žrtve in šest ranjenih.

Mesto Herson, ki je imelo pred vojno približno 300.000 prebivalcev, so kmalu po začetku vojne zasedle ruske sile. Te so se nato novembra ob napredovanju ukrajinske vojske iz mesta umaknile prek reke Dneper. V zadnjem času je bila fronta na jugu Ukrajine precej mirnejša kot na vzhodu.

Delno uničena tudi štirinadstropna stavba v Harkovu

Medtem so ruski izstrelki v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov na vzhodu države zadeli “štirinadstropno stanovanjsko stavbo”, je prek Telegrama sporočil guverner regije Sinegubov. “Tri žrtve so utrpele lažje poškodbe. Žal je umrla starejša ženska,” je dejal in dodal, da je bila stavba “delno uničena”.

Iz regije Zaporožje pa so tamkajšnji predstavniki Moskve sporočili, da so ukrajinske sile zadele železniški most, pri čemer naj bi umrli štirje ljudje, navaja AFP.

Ukrajina je v nedeljo izvedla “napad iz raketometa himars na železniški most čez reko Moločna”, je na družbenih omrežjih zapisal proruski guverner regije Jevgenij Balicki in dodal, da so pri tem umrli štirje ljudje, pet pa je bilo ranjenih.

Omenjeni most se sicer nahaja v vasi severno od mesta Melitopol, ki je pod nadzorom ruskih sil. Po besedah Balickega popravilo mostu že poteka.

Napredovanje ruskih sil v okolici ukrajinskega mesta Vugledar

Ruske sile napredujejo v okolici ukrajinskega mesta Vugledar v regiji Doneck na vzhodu države, je danes dejal vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin in dodal, da so okrepile svoje položaje v vzhodnem delu mesta. Ukrajinska stran to zanika in trdi, da je ruske napade v okolici mesta odbila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naše enote še naprej napredujejo v smeri Vugledarja in so okrepile položaje v vzhodnem delu mesta,” je dejal Pušilin. Ob tem je opozoril, da se imele ukrajinske sile dovolj časa, da se utrdijo v mestu, kjer je veliko industrijskih objektov in visokih stavb, ki jim bodo olajšale obrambo.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Jevgen Jerin pa je navedbe Pušilina zavrnil in dejal, da so bili ruski napadi neuspešni, njihove sile pa naj bi se morale umakniti. “Nismo izgubili svojih položajev,” je še dodal.

Zavzetje Donecka prednostna naloga Rusije

Rusija je zavzetje ukrajinske regije Doneck že ob začetku invazije postavila za svojo ključno prednostno nalogo. Pred kratkim pa je Moskva v regiji skupaj z najemniško skupino Wagner po izredno hudih bojih zavzela mesto Soledar.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek razmere na fronti v Donecku označil za težke, še posebej napete pa naj bi bile blizu mest Bahmut in Vugledar, ki sta drugo od drugega oddaljena približno 150 kilometrov. “Okupatorji ne napadajo le naših položajev, ampak namerno in sistematično uničujejo mesta in vasi v okolici. S topništvom, letalstvom in raketami,” je dejal.

Tudi Pušilin je priznal, da so spopadi v okolici Bahmuta intenzivni in dodal, da Moskva mesta zaenkrat še ni obkolila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje