V Pakistanu več kot tisoč smrtnih žrtev poplav, država prosi za pomoč

Svet 29. Avg 202207:49 0 komentarjev
Pakistan poplave
PROFIMEDIA

Silovite poplave še naprej pustošijo v Pakistanu, od začetka monsunskega deževja junija pa so zahtevale več kot 1.000 življenj in prizadele 33 milijonov ljudi. Oblasti na jugu države se pripravljajo na nove poplave, vlada pa je zaprosila za nadaljnjo mednarodno pomoč.

Nacionalna agencija za obvladovanje nesreč (NDMA) je sporočila, da je od sredine junija umrlo že 1.033 ljudi, od tega 348 otrok. Samo v zadnjem dnevu naj bi umrlo 119 ljudi. Skupno so poplave prizadele 33 milijonov prebivalcev, zaradi česar so v državi že v petek razglasili izredne razmere in pozvali k mednarodni pomoči. Hkrati agencija navaja, da so poplave letos opustošile skoraj 220.000 domov, dva milijona hektarjev kmetijskih površin, 3.451 kilometrov cest in 149 mostov.

Pakistan potrebuje finančno pomoč za spopadanje z ogromnimi poplavami, je v nedeljo dejal njegov zunanji minister Bilaval Buto Zardari in dodal, da upa, da bodo finančne institucije, kot je Mednarodni denarni sklad, upoštevale gospodarske posledice.

“Nisem še videl uničenja v takšnem obsegu, zelo težko ga opišem z besedami. Ogromno je,” je dejal pakistanski zunanji minister v intervjuju za Reuters in dodal, da so uničeni tudi številni pridelki, ki zagotavljajo velik del preživetja za prebivalstvo.

Poplave
REUTERS

Pripravljajo se na nove poplave

Oblasti v provinci Sindh na jugu države se medtem pripravljajo na nove poplave, saj je gladina rek na severu Pakistana bistveno narasla. Reko Ind namreč napaja na desetine gorskih pritokov na severu države, ki so zaradi rekordnega deževja in taljenja ledenikov prestopili bregove. Pristojni zato opozarjajo, da naj bi v naslednjih dneh v provinci Sindh znova poplavljalo, nove poplave pa bodo še dodatno prizadele milijone ljudi.

Oblasti za uničenje krivijo podnebne spremembe, ki jih po njihovem povzročajo slabe prakse v drugih državah po svetu, a so za razdejanje krive tudi lokalne oblasti. Med glavnimi krivci v državi AFP navaja korupcijo, slabo načrtovanje in kršenje lokalnih predpisov, zaradi katerih so v Pakistanu lahko zgradili več tisoč stavb na območjih, ki jim grozijo poplave. Buto Zardari je dejal, da bo morala država preučiti, kako razviti infrastrukturo, ki bo odpornejša na poplave in suše, ob tem pa tudi obravnavati velike spremembe, s katerimi se spopada kmetijski sektor.

Predstavnik pakistanskega notranjega ministrstva Salman Sufi je medtem v pogovoru za britanski BBC poudaril, da država obupno potrebuje mednarodno pomoč, saj se že nekaj časa spoprijema z gospodarskimi težavami. ZDA, Velika Britanija, Združeni arabski emirati in druge države so se že odzvali na poziv k pomoči, vendar oblasti opozarjajo, da je potrebnih še bistveno več sredstev. Upravni odbor IMF se bo ta teden odločil, ali bo sprostil 1,2 milijarde dolarjev kot del sedme in osme tranše programa pomoči Pakistanu, v katerega je Pakistan vstopil leta 2019.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!