V Parizu začeli sojenje osumljenim za napad na adventnem sejmu v Strasbourgu

Svet 29. Feb 202412:48 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Na sodišču v Parizu se je začelo sojenje osumljenim v zvezi z napadom na adventnem sejmu v Strasbourgu leta 2018, v katerem je bilo ubitih pet ljudi. Pred sodišče so stopili štirje moški, obtoženi terorizma in dobave orožja napadalcu.

Napadalec Cherif Chekatt je 11. decembra 2018 na adventnem sejmu v središču Strasbourga začel streljati na obiskovalce in pri tem kričal Allahu Akbar (Bog je velik). Ubil je pet ljudi, enajst je bilo ranjenih. Kasneje je bil po dveh dneh na begu ubit v spopadu s policijo.

Četverica, ki ji sodijo v Parizu, je obtožena različnih kaznivih dejanj, od terorizma do pomoči pri dobavi orožja, vključno z revolverjem iz 19. stoletja, uporabljenim v napadu. Enemu od osumljencev, Audreyju Mondjehiju, grozi dosmrtni zapor, če bo obsojen zaradi terorizma. Drugim grozi 10 let zapora. Petemu osumljencu bodo po poročanju AFP zaradi slabega zdravstvenega stanja sodili posebej.

Odgovornost za napad v Strasbourgu je prevzela skrajna skupina Islamska država, vendar je takratni francoski notranji minister Christophe Castaner dejal, da napad ni bil načrtovan in da si je skupina samo pripisala zasluge. Na domu napadalca so sicer našli videoposnetek, v katerem je obljubil zvestobo Islamski državi.

Sojenje četverici, ki naj bi trajalo do začetka aprila, je najnovejši sodni postopek zaradi islamističnih napadov, ki so od leta 2015 prizadeli Francijo.

V najbolj odmevnem primeru je bilo junija 2022 obsojenih 20 obtožencev zaradi njihove vloge v napadu v francoski prestolnici novembra 2015, ko je bilo ubitih 130 ljudi. Decembra 2022 je sodišče v Parizu obsodilo vseh osem osumljencev v procesu zaradi napada s tovornjakom v Nici leta 2016, v katerem je umrlo 86 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!