V Peruju aretirali moškega, ki je v torbi prenašal mumijo

Svet 01. Mar 202308:35 3 komentarji
Mumija
Posnetek zaslona/REUTERS

Perujski policisti so aretirali moškega, ki je v dostavljalski torbi transportiral mumijo. Kot je povedal, je mumija v lasti njegovega očeta, sicer pa jo je imel shranjeno v sobi.

Perujske policiste je v torbi dostavljalca pričakalo nekaj povsem nepričakovanega: antična mumija. Moškega so – skupaj s še dvema prijateljema, starima med 23 in 26 let – aretirali blizu arheološkega najdišča v Punu na jugozahodu Peruja. Pozornost policistov je pritegnil, saj je bil pod vplivom alkohola, poroča britanski BBC.

Moški je policistom povedal, da si z mumijo deli sobo in da je to “neke vrste njegova spiritualna partnerka”. Policistom je dejal, da je mumijo, ki jo imenuje “Juanita”, dal v torbo, saj jo je želel pokazati prijateljem. Sicer jo, kot povzema britanski BBC, hrani v škatli v svoji sobi, in sicer poleg televizije. Mumija naj bi bila v lasti njegovega očeta.

Zdaj so jo policisti izročili perujskemu ministrstvu za kulturo, aretirane moške pa preiskujejo zaradi morebitnih kaznivih dejanj zoper perujsko kulturno dediščino.

Strokovnjaki so ocenili, da je mumija stara med 600 in 800 let, posmrtni ostanki pa so najverjetneje moški in ne ženski, kot je to domneval moški, ki so ga z mumijo zasačili. Predvidoma je bil star več kot 45 let, visok pa je bil okoli poldrugega metra.

Puno, Peru
PROFIMEDIA

Mumija, ki so jo odkrili perujski policisti, je bila prav tako v položaju zarodka, kar je značilnost pokopavanja v obdobju, preden so območje kolonizirali Španci.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje