V Peruju po spornih izjavah o virusu denga odstopila zdravstvena ministrica

Svet 16. Jun 202313:28 0 komentarjev
Rosa Gutierrez
PROFIMEDIA

V Peruju, kjer se v zadnjem času množično širi virus denga, za katerim je v državi umrlo že najmanj 248 ljudi, je odstopila zdravstvena ministrica Rosa Gutierrez. Poslanci so zahtevali njen odstop, potem ko je rast števila primerov pripisala visokim temperaturam in deževju v prvem četrtletju.

Peru se v zadnjem času spopada z vse večjim številom okužb z virusom denga, za katerim je umrlo že najmanj 248 ljudi. Perujska ministrica za zdravje Rosa Gutierrez je po številnih kritikah na račun njenega ravnanja ob porastu okužb danes odstopila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Predsednica Dina Boluarte je sprejela odstop ministrice za zdravje Rose Gutierrez, ter se ji zahvalila za njeno trdo in pošteno delo. Ponovila je zavezo te vlade, da bo okrepila prizadevanja za zagotavljanje kakovostne zdravstvene oskrbe perujskemu prebivalstvu,” so na Twitterju zapisali v predsedničinem uradu.

Ministrica Gutierrez je svoj odstop napovedala že v četrtek med sejo vlade, na kateri so jo zaslišali glede njenega upravljanja izbruha virusa denga. Poslanci več strank so zahtevali njen odstop, potem ko je rast števila primerov pripisala visokim temperaturam in deževju v prvem četrtletju.

Po podatkih Panameriške zdravstvene organizacije ima Peru drugo najvišjo stopnjo umrljivosti zaradi denge v Latinski Ameriki za Brazilijo, letos pa so v bolnišnicah na severu države zabeležili velik porast števila primerov okužbe.

Denga je virusna bolezen, ki se pojavlja v tropskih in subtropskih predelih sveta. Povzroča visoko vročino, glavobol, slabost, bruhanje, bolečine v mišicah in v najhujših primerih krvavitve, ki lahko povzročijo smrt. V Peruju so jo prvič odkrili leta 1984, od takrat je postala endemična. V zadnjem izbruhu so potrdili najmanj 147.000 okužb.

Svetovna zdravstvena organizacija je aprila opozorila na vse bolj obsežno širjenje denge in drugih podobnih virusnih bolezni, ki jih prenašajo komarji.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!