V petih letih bodo v Maroku za obnovo namenili okoli 11 milijard evrov

Svet 21. Sep 202320:44 0 komentarjev
POsledice potresa v Maroku
REUTERS/Ammar Awad

Po uničujočem potresu bodo morali v Maroku za obnovo v naslednjih petih letih nameniti okoli 11 milijard evrov. Poleg obnove cest in zgradb bo denar namenjen tudi nadomestnim prebivališčem in ukrepom za ohranitev delovnih mest.

Maroko je v sredo predstavil program za obnovo območij, ki jih je v začetku meseca prizadel uničujoč potres. V okviru programa bodo v obdobju petih let za obnovo poškodovane infrastrukture, ponovno nastanitev prizadetih prebivalcev ter spodbujanje gospodarskih in zaposlitvenih dejavnosti namenili skoraj 11 milijard evrov.

Sestanku, na katerem so razpravljali o programu za obnovo in sanaciji regij, ki jih je prizadel potres, je predsedoval maroški kralj Mohamed VI. V obdobju petih let bo za prizadeta območja namenjenih okoli 11 milijard evrov, kar bo omogočilo pomoč približno 4,2 milijona ljudi, je sporočila maroška tiskovna agencija MAP.

Financiranje bo potekalo iz sredstev državnega proračuna, lokalnih prispevkov in mednarodne pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V potresu z magnitudo 6,8, ki je 8. septembra prizadel Maroko, je umrlo skoraj 3.000 ljudi, še več tisoč pa je bilo poškodovanih. Potres je izbrisal celotne vasi v gorovju Atlas, hudo je bil prizadet tudi Marakeš. Po navedbah oblasti je bilo popolnoma ali delno porušenih približno 50.000 hiš.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!