V pošiljki banan zasegli skoraj 6 ton kokaina

Svet 23. Feb 202416:05 3 komentarji
Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA)
Foto: Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA)

Britanski preiskovalci so v pošiljki banan naleteli na presenečenje. V Southamptonu so namreč našli skoraj šest ton kokaina, ki je bil namenjen v Hamburg.

Britanski policisti so zasegli 5,7 tone kokaina, ki je bil na poti v Hamburg. Gre za največji zaseg kokaina v Združenem kraljestvu, ocenjena vrednost zasežene pošiljke pa znaša 450 milijonov funtov (525 milijonov evrov).

Kot sta po poročanju nemškega tednika Der Spiegel sporočila Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA) in Britanska mejna agencija, so bile droge zasežene že 8. februarja, a je informacija o najdbi šele sedaj pricurljala v javnosti.

Droge so zasegli v mestu Southampton na jugu Anglije, in sicer v zabojniku z bananami iz Južne Amerike, ki naj bi pot nadaljevale do nemškega mesta Hamburg. Skupaj z evropskimi partnerji naj bi britanski preiskovalci že identificirali vse vpletene kriminalne združbe.

“Ta rekordni zaseg je velik udarec za vpletene mednarodne kartele organiziranega kriminala, saj bi z njimi zaslužili velike dobičke,” je dejal direktor agencije NCA Chris Farrimond. “Čeprav je bila pošiljka v tem primeru namenjena v celinsko Evropo, ne dvomim, da bi velik del končal tukaj v Združenem kraljestvu in bi ga britanske kriminalne združbe prodale.”

Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA)
Foto: Nacionalna agencija za boj proti kriminalu (NCA)

Eksponentna rast nasilja

Največja najdba kokaina v Združenem kraljestvu doslej je znašala 3,7 tone. Leta 2022 je bila prav tako zasežena v Southamptonu, po ocenah agencije NCA pa kriminalne združbe v Združenem kraljestvu s kokainom vsako leto zaslužijo približno štiri milijarde funtov (4,69 milijarde evrov).

V zadnjih letih pa se je nasilje, povezano s trgovino s prepovedanimi drogami, eksponentno povečalo.

Prepovedane droge so našli tudi v samem Hamburgu. Cariniki so namreč na ladji v pristanišču hanzeatskega mesta zasegli približno 500 kilogramov kokaina. Kokain so odkrili že 21. oktobra, vendar je najdba postala znana šele zdaj. O najdbi je najprej poročal časnik Bild. Droga je bila na krovu ladje Grande Amburgo, zaradi preiskave, ki še poteka, pa ni bilo mogoče razkriti dodatnih podrobnosti.

Po poročanju medijev naj bi ladja prihajala iz brazilskega pristanišča Santos v bližini São Paula. Organi pregona so na ladji že odkrili več kot 400 kilogramov kokaina. Španski organi so med postankom ladje v pristanišču na Tenerifih našli dodatnih 950 kilogramov droge.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje