V Pragi več tisoč ljudi na shodu proti revščini

Svet 08. Okt 202218:19 1 komentar
Shod proti revščini v Pragi
Profimedia

V češki prestolnici se je danes znova zbrala velika množica protestnikov, ki zahtevajo več državne pomoči v soočanju z vse večjo draginjo. Na shodu proti revščini, ki so ga sklicali sindikati, se je zbralo več tisoč ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Prišli smo, ne zato, ker nimamo ničesar za početi, ampak ker nas je strah za našo prihodnost,” je sporočil Josef Stredula, vodja konfederacije sindikatov CMKOS. Ta zahteva zvišanje minimalne plače, ki na Češkem trenutno znaša 661 evrov na mesec. Zahtevajo tudi državno regulacijo cen vsakodnevnih potrebščin.

Glede na uradne statistične podatke so se cene potrošniških dobrin v avgustu na letni ravni povečale za 17,2 odstotka. Desnosredinska vlada pod vodstvom Petra Fiale sicer skuša odgovoriti na naraščanje zlasti cen energije z določitvijo cenovne kapice za elektriko in plin za gospodinjstva in mala podjetja. A ukrep bo začel veljati šele z novembrom.

Češko sicer v zadnjih tednih pretresajo številni množični protesti, ki zahtevajo več od vlade v boju proti naraščajočim cenam. Veliko protestnikov za položaj krivi tudi EU in sankcije proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino. Pozivi, da bi bilo treba sankcije odpraviti, so vse glasnejši, še poroča dpa. Tokratni protest so poimenovali “Pet čez dvanajsto”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje