V Prištini in Beogradu zadovoljni s kompromisom o osebnih izkaznicah

Svet 28. Avg 202210:59 0 komentarjev
Kosovo, barikade, policija, nadzor
Fatos Bytyci/REUTERS

Potem ko je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell v soboto zvečer na Twitterju objavil, da sta Kosovo in Srbija tik pred zdajci uspela doseči dogovor o osebnih izkaznicah, so doseženi kompromis potrdili tudi v Prištini in Beogradu. Zadovoljstvo ob dogovoru so že izrazili tudi v tujini, tako v EU kot sosednjih državah.

Po pogovorih, v katerih je posredoval Bruselj, je Srbija pristala na odpravo vstopno-izstopnih dokumentov za imetnike kosovskih osebnih izkaznic, Kosovo pa je pristalo, da teh dokumentov ne bo uvedlo za srbske imetnike osebnih dokumentov, je v soboto zvečer na Twitterju objavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Kosovski Srbi in vsi drugi državljani bodo lahko z osebnimi izkaznicami potovali med Kosovom in Srbijo, EU je pravkar prejela zagotovila kosovskega premierja Albina Kurtija v zvezi s tem, je sporočil. “To je evropska rešitev. Čestitamo obema voditeljema za to odločitev,” je še dodal. Kasneje je dogovor prav tako na Twitterju potrdil še kosovski premier Kurti, ki je zapisal, da bodo lahko državljani Kosova odslej v Srbijo potovali “svobodno kot enakopravni”. Kot je še dodal, gre za pravično rešitev, utemeljeno na recipročnosti. EU se je zahvalil za posredovanje.

S tvitom se je že v soboto odzval tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in obema stranema čestital za dogovor. Da gre za dobro novico, sta med drugim ocenila tudi premierja Albanije in Črne gore, Edi Rama in Dritan Abazović.

Za dogovor je državama in EU na Twitterju prav tako čestitala slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon.

Na ameriškem veleposlaništvu v Prištini so medtem v soboto zvečer izrazili prepričanje State Departmenta, da je dialog tisti mehanizem, preko katerega morata in tudi bosta Srbija in Kosovo dosegla širši dogovor, ki jima bo omogočil normalizacijo odnosov in evropsko prihodnost.

V Beogradu je dogovor po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug najprej pozdravil vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Petar Petković. Izpostavil je, da je Beogradu uspelo zagotoviti mir in stabilnost na ozemlju Kosova, obenem pa ohraniti srbske osebne izkaznice za kosovske Srbe in s tem “prisotnost srbske države” na Kosovu.

“Srbija je dosegla največ, kar je bilo mogoče”

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je nato danes v izjavi za medije zatrdil, da je uspela Srbija v dogovoru s Prištino doseči največ, kar je le bilo mogoče. Kot je izpostavil, gre za zgolj ustni dogovor, medtem ko je bil pisni sporazum podpisan že leta 2011. Od takrat lahko namreč administrativno črto med Srbijo in Kosovom ljudje prečkajo zgolj s kosovskimi dokumenti, doslej so jim pri tem le izdali še dodaten dokument, ki se zdaj ukinja. “Zaradi te odločitve ni nikomur težje, vsem je lažje,” srbski mediji navajajo besede Vučića. V skladu s sobotnim dogovorom naj bi sicer Srbija na vseh mejnih prehodih s Kosovom po novem razobesila plakate z izrecnim pojasnilom, da je uporaba kosovskih osebnih izkaznic dovoljena zgolj kot praktičen ukrep s ciljem zagotavljanja svobode gibanja, ki pa nikakor ne pomeni priznavanje neodvisnosti Kosova in na noben način ne prejudicira končnega statusa Kosova.

Priština je 1. avgusta želela uvesti nova pravila glede osebnih dokumentov in registrskih tablic, ki jim kosovski Srbi in Beograd nasprotujejo. Pravila so predvidevala izdajo začasnega vstopno-izstopnega dokumenta za srbske državljane, ki velja 90 dni, ter obvezno zamenjavo srbskih registrskih tablic za kosovske Srbe. Kosovski Srbi so takrat na cestah postavili barikade, Priština pa se je z mednarodnimi partnerji dogovorila za začasen odlog uveljavitve novih pravil do 1. septembra.

S ciljem preprečitve morebitnih napetosti in nasilja ob uveljavitvi novih pravil se je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell 18. avgusta v Bruslju v okviru dialoga pod okriljem EU sestal z Vučićem in Kurtijem. Ker dogovora niso dosegli, sta se posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino ter druga regionalna vprašanja Zahodnega Balkana Miroslav Lajčak in posebni ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar v minulih dneh mudila na ločenih obiskih v Prištini in Beogradu.

Josep Borell
REUTERS

Borrell je sicer v soboto opozoril, da spor med Beogradom in Prištino glede svobode gibanja še ni rešen, saj ostaja odprto vprašanje registrskih tablic. Kot je poudaril, od obeh strani zato še naprej pričakuje “pragmatizem in konstruktivnost”. Vučić je sicer v soboto opozoril, da je spor glede registrskih oznak veliko bolj zapleten in težje rešljiv od spora glede osebnih izkaznic.

Kurti je medtem danes izrazil upanje, da od oktobra – potem ko se bo iztekel dvomesečni rok za preregistracijo vozil s srbskimi registrskimi oznakami – na Kosovu ne bo več vozil z neveljavnimi tablicami. To ni uperjeno proti Srbom, ampak gre za spoštovanje zakona in recipročnosti, je poudaril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!