V protest dragemu pogrebu ubitega premierja se je v Tokiu zažgal moški

Svet 21. Sep 202210:52 0 komentarjev
Protest v Tokiu
Kyodo/REUTERS

V znak protesta proti dragemu državnemu pogrebu nekdanjega japonskega premierja Šinza Abeja, ki je bil julija ubit v atentatu, se je blizu premierjevega urada v Tokiu zažgal starejši moški. Po prvih informacijah je moški pri zavesti, med dogodkom pa se je poškodoval policist, ki ga je skušal pogasiti.

Blizu urada japonskega premierja v Tokiu se je v znak protesta proti državnemu pogrebu za v atentatu ubitega nekdanjega premierja Šinza Abeja zažgal starejši moški, so poročali lokalni mediji. Policija incidenta ni želela potrditi, iz vlade pa so sporočili le, da je pred uradom premierja policist zjutraj pogasil moškega, ki se je zažgal.

Tiskovni predstavnik vlade Hirokazu Macuno je dodal, da so moškega odpeljali v bolnišnico in da podrobnosti preučuje policija, na dodatna vprašanja novinarjev pa ni želel odgovarjati.

Lokalni mediji so poročali, da je moški pri zavesti. Po navedbah televizije Asahi je policistom povedal, da nasprotuje državnemu pogrebu Abeja. Pisno sporočilo, v katerem je izrazil odločno nasprotovanje pogrebu, pa so našli blizu moškega. Bil naj bi star okoli 70 let, policiji pa je povedal, da se je polil z gorivom in zažgal.

V incidentu je bil poškodovan tudi policist, ki ga je skušal pogasiti. Do sredine dopoldneva so na kraju incidenta ostali samo še požgana trava in grmovje, v bližini pa policija in predstavniki medijev.

Protest v Tokiu Protest v Tokiu
Kim Kyung-Hoon/REUTERS
Protest v Tokiu Protest v Tokiu
Kyodo/REUTERS
Protest v Tokiu Protest v Tokiu
Kim Kyung-Hoon/REUTERS
Protest v Tokiu Protest v Tokiu
Kyodo/REUTERS

67-letnega Abeja, nekdanjega japonskega premierja z najdaljšim stažem, je med volilno kampanjo v atentatu 8. julija ustrelil nekdanji pripadnik japonske mornarice. Iz proračuna financiran državni pogreb v njegovo čast bo 27. septembra. Državni pogrebi so na Japonskem redki, zato je odločitev vlade za njegovo pripravo sporna. Najnovejše ankete kažejo, da mu nasprotuje več kot polovica javnosti. Za pogreb naj bi iz proračuna namenili 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!