Gasilci ukrotili požar v Pulju: Najhuje je za nami (FOTO & VIDEO)

Črna kronika 09. Jul 202212:57 > 18:35 1 komentar
Žiga Živulovič jr./Bobo

V soboto je zagorelo na transformacijski postaji v Valdebeku v Pulju, ogenj pa se je hitro širil. Zaradi požara je del Pulja brez elektrike, bolnišnica je bila zaradi požara v pripravljenosti. Po zadnjih podatkih gasilcev v požaru ni bil nihče poškodovan, prav tako ni zgorela nobena stanovanjska hiša, je pa zagorelo nekaj gospodarskih objektov. Ogenj je popolnoma pod nadzorom.

Okoli 12. ure je v Valdebeku v bližini Pulja zagorelo na transformatorski postaji, zaradi česar je večji del mesta brez električne energije, poroča N1 Hrvaška. “Zaradi močne burje se je ogenj hitro razširil med rastlinje in objekte, a je pomembno poudariti, da ni zgorel noben stanovanjski objekt, ampak nekaj gospodarskih objektov,” je povedal gasilski poveljnik Istrske županije Dino Kozlevac. 

Dodal je, da so požar okoli 15. ure obvladali in da nihče ni poškodovan. “Požar se več ne širi,” je povedal in dodal, da je zgorelo okoli 30 hektarjev borovega gozda, nizke trave in nizkega rastlinja. “Veter je oslabel, gasilci imajo razmere pod nadzorom in ni razloga za paniko, požar naj bi kmalu lokalizirali,” je dodal Kozlevac, ki pričakuje umiritev razmer do večera. “Lahko rečemo, da je najhuje za nami,” je še dejal.

Med Medulinom in Pomerom je zaprtih več lokalnih cest. Na terenu je še vedno 75 gasilcev in 29 gasilskih vozil, pri gašenju pomagajo tudi tri letala kanader. V požaru kljub prvotnim poročanjem niso pogorele hiše, ampak je šlo za gospodarska poslopja. Kot je pojasnil Kozlevac, so hiše v veliki meri uspeli obvarovati pred ognjenimi zublji. Uničenih je nekaj gospodarskih objektov in več osebnih avtomobilov, prav tako ni bil v požaru nihče poškodovan.

požar Pulj požar Pulj
Žiga Živulovič jr./Bobo
Žiga Živulovič jr./Bobo
požar, pulj požar, pulj
Žiga Živulovič jr./Bobo
Valdebek, požar Valdebek, požar
Žiga Živulovič jr./Bobo
Požar Valdebek Požar Valdebek
Žiga Živulovič jr./Bobo
požar Pulj požar Pulj
Žiga Živulovič jr./Bobo
požar Pulj požar Pulj
Žiga Živulovič jr./Bobo
Žiga Živulovič jr./Bobo
Žiga Živulovič jr./Bobo

Več hrvaških spletnih portalov je pred tem poročalo, da je v požaru zgorelo več hiš in da so evakuirali več ljudi. Najhuje naj bi bilo na območju med naseljema Vintijan in Dolinka. Ogenj naj bi uničil tudi več avtomobilov, slišale pa so se tudi detonacije, je poročal portal IstraIn.

Zaradi goreče transformacijske postaje je tudi bolnišnica nekaj časa bila brez elektrike, je za N1 Hrvaška potrdila direktorica splošne bolnišnice Pulj dr. Irena Hrstić. “Prešli smo na agregate in vse deluje normalno, smo v pripravljenosti,” je povedal Hrstić.

Pred petimi dnevi je na območju Valdebeka zgorelo več hektarjev gozda, požar je bil eden izmed večjih v zadnjih letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje