V restavraciji jedla sardine in umrla, zastrupilo se je še 12 ljudi

Svet 13. Sep 202318:27 0 komentarjev
Sardine
Fotografija je simbolična. (PROFIMEDIA)

V eni od restavracij v francoskem Bordeauxu je po zaužitju jedi s sardinami umrla ženska, še 12 ljudi, večinoma tujcev, pa je zaradi botulizma potrebovalo zdravniško oskrbo.

Restavracija Tchin Tchin Wine Bar v središču Bordeauxa je po navedbah zdravstvenih organov sama konzervirala sardine. Po zaužitju sardin je umrla 32-letna ženska, še 12 ljudi pa je potrebovalo zdravniško oskrbo.

Partner umrle 32-letnice je še vedno na intenzivni negi. Preostale žrtve so bili ameriški, kanadski, irski in nemški državljani.

Botulizem v Franciji
PROFIMEDIA

Botulizem je nevrološka bolezen, ki jo običajno povzroči zaužitje nepravilno konzervirane hrane. Inkubacijska doba je od nekaj ur do nekaj dni. Bolezen se konča s smrtjo v petih do desetih odstotkih primerov, in sicer zaradi toksina, ki ga lahko proizvede bakterija clostridium botulinum, če konzervirana hrana ni dovolj sterilizirana. Simptomi so različni, od bolečin v trebuhu, slabosti, bruhanja in driske do zamegljenega vida, težav pri požiranju in dihanju, paralize in mišične oslabelosti.

Pristojni organi so zaradi nekajdnevne inkubacijske dobe poskušali stopiti v stik tudi z drugimi gosti, ki so med 4. in 10. septembrom v restavraciji jedli sardine. Teh naj bi bilo okoli 25, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!