V ruševinah stavbe na Floridi najdenih devet žrtev

Svet 27. Jun 202110:27 > 18:24 0 komentarjev
Florida
Octavio Jones/REUTERS

Število smrtnih žrtev po zrušenju stanovanjske stavbe na Floridi je naraslo na devet, potem ko so reševalci pod ruševinami v soboto in danes našli še več žrtev. Število vseh, ki so uradno pogrešani, še vedno presega 150, operacija iskanja in reševanja pa se po navedbah pristojnih nadaljuje.

Del stavbe v predelu Miamija Surfside se je porušil v zgodnjih jutranjih urah v četrtek, ko so številni prebivalci spali. Po besedah županje območja Danielle Levine Cava so doslej potrdili preživetje 130 stanovalcev, število uradno pogrešanih je še vedno višje kot 150. Doslej so potrdili identiteto štirih izmed žrtev in že obvestili njihove bližnje.

Uradni vzrok nesreče še ni znan

skanje morebitnih preživelih se nadaljuje, pri čemer ekipe uporabljajo tako različne stroje kot drone in posebej izurjene pse. Danes so reševalcem na pomoč priskočile še posebej usposobljene ekipe za reševanje iz Izraela in strokovnjaki iz Mehike.

Med pogrešanimi naj bi bili med drugim ljudje iz Izraela in Latinske Amerike. Zunanje ministrstvo Paragvaja je denimo javilo, da je med njimi šest njihovih državljanov. Lokalne oblasti sorodnikom pogrešanih med čakanjem na novice o svojcih nudijo hotelske sobe in hrano, poroča britanski BBC.

Da je ponudil pomoč, če jo potrebujejo, je tvitnil tudi ameriški predsednik Joe Biden. “Moje srce je s skupnostjo Surfsida, medtem ko žalujejo za izgubljenimi bližnjimi in ob nadaljevanju operacije iskanja in reševanja nestrpno čakajo,” je dodal.

Uradni vzrok nesreče še ni znan, je pa bilo v soboto objavljeno poročilo izpred treh let, ki vsebuje določene pomisleke v zvezi z varnostjo stavbe. Gradbeni inšpektorji naj bi odkrili “večjo strukturno škodo” na eni izmed betonskih plošč in veliko število razpok v garaži. Napaka naj bi preprečevala odtekanje vode iz temeljev poslopja.

Florida
Maria Alejandra Cardona/REUTERS

“Če v bližnji prihodnosti ne bo poskrbljeno za menjavo hidroizolacije, se bo škoda na betonu eksponentno širila,” je v poročilu opozorilo svetovalno podjetje Morabito Consultants. Ne nakazujejo sicer tveganja zrušenja, poudarjajo pa nujnost popravil za ohranitev “strukturne celovitosti”.

Odvetnik lastnikov stavbe je za časnik The New York Times dejal, da so bila dela na več milijonov dolarjev vrednih popravilih tik pred začetkom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner Floride Ron DeSantis je novinarjem v soboto dejal, da lokalne oblasti razmišljajo o morebitni evakuaciji bližnje stavbe, ki so jo ob približno istem času kot zrušeno poslopje zgradila ista gradbena podjetja. Znakov neposredne nevarnosti naj sicer ne bi bilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!