V Rusiji ameriškemu novinarju Gershkovichu znova zavrnili pritožbo na pripor

Svet 19. Sep 202320:13 0 komentarjev
Evan Gershkovich
PROFIMEDIA

Ameriškemu novinarju Wall Street Journala Evan Gershkovich, ki je od marca zaradi domnevnega vohunjenja priprt v Rusiji, je sodišče v Moskvi znova zavrnilo pritožbo na predkazenski pripor.

Sodišče v Moskvi je danes ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki so ga zaradi domnevnega vohunjenja prijeli marca, znova zavrnilo pritožbo na predkazenski pripor.

Po odločitvi sodišča bo 31-letni dopisnik Wall Street Journala tako v priporu ostal najmanj do 30. novembra, na svoji spletni strani poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Na obravnavi za zaprtimi vrati je bila prisotna tudi veleposlanica ZDA v Rusiji Lynne Tracy, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gershkovicha, 31-letnega dopisnika časnika Wall Street Journal, so v Rusiji priprli konec marca, ko je poročal iz Jekaterinburga. Po aretaciji ga je ruska obveščevalna služba FSB obtožila vohunjenja v interesu ZDA.

Novinar, ameriške oblasti in Wall Street Journal so obtožbe odločno zanikali in izjavili, da je Gershkovich v Rusiji le opravljal novinarsko delo. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 20 let zapora.

“Stališče ZDA ostaja neomajno. Obtožbe proti Evanu so neutemeljene. Ruska vlada ga je zaprla preprosto zato, ker je opravljal svoje delo. Novinarstvo ni zločin,” je po poročanju CNN pred sodiščem dejala Tracy. Dodala je, da se Gershkovich zaveda resnosti svojega položaja, a da kljub temu ostaja “izjemno močan”.

Rusko sodstvo je Gershkovichu doslej že dvakrat podaljšalo pripor, nazadnje avgusta, ko je odločilo, da bo tam ostal do 30. novembra. Pred tem mu je aprila že zavrnilo pritožbo na predkazenski pripor, maja in junija pa dve pritožbi na njegovo podaljšanje.

ZDA na čelu s predsednikom Joejem Bidnom so sicer od novinarjevega prijetja Rusijo že večkrat pozvale, naj ga izpusti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!