V Savdsko Arabijo prispelo deset vojnih ujetnikov, med njimi tudi zajeti Hrvat

Svet 21. Sep 202221:03 0 komentarjev
Vojni ujetniki
Saudi Press Agency/REUTERS

V prestolnico Savske Arabije je prispelo deset vojnih ujetnikov, ki so se v vojni v Ukrajini borili z ukrajinskimi enotami. Med izpuščenimi je pet britanskih državljanov, dva Američana, Maročan, Šved ter hrvaški državljan, ki so ga ruske sile spomladi zajele v bližini Mariupola.

Deset vojnih ujetnikov, ki so se v Ukrajini bojevali na strani ukrajinskih sil, je bilo v okviru izmenjave zapornikov med sprtima stranema premeščenih v Savdsko Arabijo, je danes sporočilo savdsko zunanje ministrstvo. Ujetniki, ki prihajajo iz ZDA, Maroka, Švedske, Hrvaške in Velike Britanije, so v savdsko prestolnico Riad prispeli iz Rusije.

Savdske oblasti izpuščenim ujetnikom “omogočajo postopke za varno vrnitev v njihove države”, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi zapisalo savdsko zunanje ministrstvo.

Do premestitve v zalivsko državo je prišlo po zaslugi prizadevanj kronskega princa Mohameda bin Salmana, de facto vladarja Savdske Arabije, so še zapisali v izjavi.

Izpustitev britanskih zapornikov je pozdravila britanska premierka Liz Truss. “Izjemno dobrodošla je novica, da se bo pet britanskih državljanov, ki so jih proruske sile zadrževale v vzhodni Ukrajini, varno vrnilo, s čimer se bodo končali meseci negotovosti in trpljenja njih in njihovih družin,” je na Twitterju zapisala Truss, ki se je ob tem ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in Savdski Arabiji zahvalila za pomoč pri osvoboditvi ujetnikov.

Na izpustitev hrvaškega državljana Vjekoslava Prebega so se že tudi odzvali v Zagrebu, poroča hrvaški spletni portal N1.

vojni ujetniki
Saudi Press Agency/REUTERS

“Vlada Republike Hrvaške skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve že od prvega dne predano dela in sodeluje z ukrajinskimi organi pri osvoboditvi Prebega, o čemer sta se pogovarjala tudi predsednik vlade RH Andrej Plenković in ukrajinsko vodstvo med majskim obiskom v Ukrajini. Ob tem se zahvaljujemo Savdski Arabiji in prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu za angažiranost ter tudi ukrajinski strani za sodelovanje in srčno pomoč pri reševanju tega primera,” so sporočili iz hrvaškega ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

V torek je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v pogovoru za ameriško televizijo PBS dejal, da sta se Rusija in Ukrajina dogovorili o izmenjavi 200 ujetnikov, kar naj bi bila ena največjih izmenjav v sedemmesečni vojni. Erdogan sicer ni navedel podrobnosti o izmenjavi, je pa ljudi, ki naj bi jih izmenjali, označil za talce. Ob tem ni navedel za kakšno število “talcev” naj bi šlo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!