Velika tragedija v Seulu: na festivalu ob noči čarovnic umrlo najmanj 146 ljudi

Svet 29. Okt 202220:07 > 21:38 2 komentarja

V veliki gneči na festivalu ob noči čarovnic v središču Seula je danes umrlo najmanj 146 ljudi, več kot sto je ranjenih, so sporočile južnokorejske oblasti. Ob začetku festivala, prvega po omejitvah pandemije covida-19, se je v ozkih ulicah zabaviščne četrti Itaewon nagnetlo na tisoče ljudi, številne so poteptali do smrti.

V veliki gneči v južnokorejski prestolnici Seul je danes umrlo najmanj 146 ljudi, več kot 100 ljudi je ranjenih. Najprej so sicer poročali o zdravstvenih težavah več ljudi, ko je velikanska množica preplavila območje, nato o 59 mrtvih, pozneje je število smrtnih žrtev naraslo na 120.

Do stampeda je prišlo v seulski četrti Itaewon, kjer običajno pripravljajo vsakoletni festival pred nočjo čarovnic. Letos se je na tem razmeroma majhnem območju milijonskega velemesta nagnetlo na tisoče ljudi. Po nekaterih ocenah celo več kot 100.000, poroča britanski BBC. Kot je razvidno iz posnetkov, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih in spletu, je videti, kako so številne v množici preveč stisnili in so izgubili zavest ter utrpeli poškodbe. Na posnetkih z dogodka je prav tako videti več kot deset negibnih ljudi, ki ležijo na tleh, reševalci pa jim skušajo pomagati.

Uradno še sicer ni znano, kako je lahko prišlo do tega dogodka. Oblasti pa so po navedbah tiskovne agencije AP za zdaj sporočile le, da se je tragedija zgodila v trenutku, ko se je začela množica pomikati po ozki ulici v bližini hotela Hamilton.

Seul nesreča
Kim Hong-ji/REUTERS

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je sklical izredno zasedanje vlade in odredil napotitev vseh razpoložljivih reševalcev na območje. Prav tako je odredil pristojnim reševalnim službam, da nudijo takojšnjo pomoč poškodovanim in pripravijo bolnišnice.

Vodja gasilske službe Seul Choi Seong-beom je za tiskovno agencijo AP dejal, da bi lahko število smrtnih žrtev še naraslo, saj so nekateri v kritičnem stanju. Dodal je še, da so trupla pokojnih poslali v bolnišnice in v eno izmed tamkajšnjih telovadnic, kjer jih bodo lahko identificirali družinski člani. Med žrtvami naj bi bilo predvsem veliko mladih, ki so se prišli na festival zabavat, poroča BBC.

Itaewon je sicer priljubljeno zbirališče ob obeleževanju noči čarovnic, letos pa je tja očitno prišlo veliko preveč ljudi. Gre sicer za prvo praznovanje noči čarovnic po pandemiji covida-19, ko v Južni Koreji tudi ni treba več nositi mask na obrazu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje