EU potnikov iz Kitajske ne bo testirala na koronavirus

Svet 04. Jan 202316:42 > 22:41 1 komentar
Kitajska, testiranje, letališče Milano
Testiranje potnikov iz Kitajske na letališču v Milanu; Profimedia

EU ne bo uvedla obveznega testiranja in obveznega nošenja mask na letalih za potnike na poletih do Kitajske in iz nje. Skupina zdravstvenih strokovnjakov iz držav članic bo ukrepe znova pregledala sredi meseca.

EU potnikom, ki prihajajo iz Kitajske, priporoča testiranje na koronavirus in nošenje mask na letalih. Ne bo pa EU za zdaj uvedla obveznega testiranja in obveznega nošenja mask na letalih za potnike na poletih do Kitajske in iz nje, je po srečanju zdravstvenih strokovnjakov iz držav članic v Bruslju sporočilo švedsko predsedstvo.

Švedska je danes znova pozvala članice EU, da uvedejo obvezno testiranje in obvezno nošenje zaščitnih mask, vendar na sestanku glede tega ni bilo soglasja. Zato so bila sprejeta le priporočila. Skupina bo ukrepe znova pregledala sredi meseca.

Slovenski minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je že pred tem dejal, da Slovenija obveznega testiranja za potnike iz Kitajske ne bo uvedla, razen če bodo takšna priporočila sprejeta na ravni EU. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Mario Fafangel “so priporočila že poslali, tukaj bomo solidarni z Evropo, in tako kot se bo odzvala večina evropskih držav, tako se bomo tudi mi,” je napovedal Bešič Loredan.

“V epidemijo smo šli skupaj z Evropo in skupaj moramo tudi vztrajati naprej, ker se je jasno pokazalo, da samo s solidarnostjo pridemo skozi najtežje krize. Vsako soliranje katerekoli države pomeni nekaj, kar ni v redu na srednji in dolgi rok,” je dodal minister.

Z NIJZ so danes za STA sporočili še, da je epidemiološka stroka že pred novim letom v odgovor na poziv Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) posredovala stališče o morebitnem omejevanju vstopa oseb, ki prihajajo iz Kitajske. Zapisali so, da Slovenija v tej fazi ne namerava uvajati omejitev potovanj in vstopa v državo. “Slovenija pozorno spremlja situacijo, nadaljuje z dobrim sistemom epidemiološkega spremljanja, testiranjem primerov, sledenju različic, spremljanju odpadnih voda in zaščito prebivalstva s cepljenjem proti covidu-19”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje