V Sudanu, kjer divjajo spopadi, napadli tudi veleposlanika EU

Svet 17. Apr 202321:12 > 22:24 1 komentar
sudan
PROFIMEDIA

V Sudanu so v njegovi rezidenci napadli veleposlanika EU, je na Twitterju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Dodal je, da to pomeni hudo kršitev Dunajske konvencije. Nasilje je v tej državi izbruhnilo v soboto, in sicer po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske in njegovim namestnikom. V spopadih je bilo do zdaj ubitih najmanj 185 ljudi, 1.800 pa ranjenih, kažejo podatki Združenih narodov.

V Sudanu je v soboto po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje močnim paravojaškim silam za hitro podporo (RSF) izbruhnilo nasilje. Kdo ima prednost na bojišču, je zaradi zmedenih razmer in nasprotujočih si izjav obeh sprtih strani nejasno.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v ponedeljek zvečer na družbenem omrežju Twitter sporočil, da so v Sudanu napadli tudi veleposlanika EU, in sicer v njegovi rezidenci. Borrell sicer ni sporočil nobenih podrobnosti napada, prav tako ni znano, ali je bil veleposlanik v napadu ranjen. Veleposlanik EU v Sudanu je irski diplomat Aidan O’Hara.

“Gre za hudo kršitev Dunajske konvencije. Varnost diplomatskih prostorov in osebja je glavna odgovornost sudanskih oblasti in obveznost po mednarodnem pravu,” je še zapisal Borrell.

Po podatkih Združenih narodov je bilo sicer v spopadih v Sudanu do zdaj ubitih najmanj 185 ljudi, 1.800 pa ranjenih, je sporočil posebni predstavnik ZN v tej državi Volker Perthes. “Razmere so zelo spremenljive. Težko je oceniti, v katero smer se ravnovesje spreminja,” je dejal Perthes po nagovoru Varnostnega sveta ZN, ki se je sešel za zaprtimi vrati. “Sem v stalnem stiku z voditelji obeh strani,” je še dodal.

V glavnem mestu Kartum se na večini mostov, v okolici mednarodnega letališča in vojaškega štaba nadaljujejo srditi spopadi. Spopadi potekajo tudi v regiji Darfur.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje