Policija prepričana, da streljanje v Kansas Cityju ni povezano s terorizmom

Svet 15. Feb 202406:55 > 22:47 2 komentarja
Streljanje na paradi v kansas Cityju
Foto: PROFIMEDIA

Sredino streljanje na sprejemu zmagovalcev Super Bowla v mestu Kansas City je zahtevalo eno smrtno žrtev, še 21 ljudi pa je ranjenih. Policija je prijela tri osumljence, motiv za napad pa še ni znan. Parade se je po poročanju CNN udeležilo okoli milijon ljudi, med njimi pa je bilo veliko otrok, saj je večina šol v mestu odpovedala pouk, da bi se otroci lahko udeležili sprejema. Vodja policije pa je danes sporočila, da vse kaže na to, da je bilo streljanje posledica spora med več osebami in ni povezano s terorizmom ali delovanjem skrajnežev.

V sredinem strelskem napadu v ameriškem mestu Kansas City je umrl en človek, še 21 jih je bilo ranjenih. Kot je poročal Sportklub, je streljanje odjeknilo med parado in sprejemom za domačo ekipo Kansas City Chiefs, ki je nedavno slavila v finalu ameriške nogometne lige NFL. Ameriški mediji poročajo, da je umrla radijska voditeljica, ki je delala na eni od lokalnih radijskih postaj.

Policija je sporočila, da je streljanje odjeknilo ob robu glavnega zbirališča navijačev oziroma zahodno od železniške postaje Union, kjer se je zbrala množica ob koncu parade.

Policija je potrdila, da so aretirali tri osumljence, po spletu pa krožijo posnetki napada udeležencev proslave na strelca, ki so ga obvladali, pritisnili k tlom, mu vzeli pištolo in počakali do prihoda policistov, ki so moškega aretirali. Parade se je po poročanju CNN udeležilo okoli milijon ljudi, med njimi pa je bilo veliko otrok, saj je večina šol v mestu odpovedala pouk, da bi se otroci lahko udeležili sprejema.

Župan mesta Quinton Lucas je pohvalil policijo za hitro posredovanje in dejal, da so se pogumno podali proti kraju streljanja. Šefica policije Kansas Cityja Stacey Graves je dejala, da je zelo jezna, da se je lahko zgodilo kaj takšnega, in to na dogodku, ki ga je varovalo več kot 800 policistov. Z incidentom so seznanili predsednika Joeja Bidna v Washingtonu, ki je obljubil vso potrebno zvezno pomoč.

Streljanje na paradi v kansas Cityju Streljanje na paradi v kansas Cityju
Foto: PROFIMEDIA
Streljanje na paradi v kansas Cityju Streljanje na paradi v kansas Cityju
Foto: PROFIMEDIA
Streljanje na paradi v kansas Cityju Streljanje na paradi v kansas Cityju
Foto: PROFIMEDIA
Streljanje na paradi v kansas Cityju Streljanje na paradi v kansas Cityju
Foto: PROFIMEDIA
Streljanje na paradi v kansas Cityju Streljanje na paradi v kansas Cityju
Foto: PROFIMEDIA

Tri osebe v kritičnem stanju

Graves je kasneje sporočila, da vse kaže na to, da je bilo streljanje posledica spora med več osebami in ni povezano s terorizmom ali delovanjem skrajnežev, poroča Washington Post. Kot je še povedala, so žrtve stare od osem do 47 let, vsaj polovica pa je mlajših od 16 let. Trije ranjenci so v kritičnem stanju, ostali pa so lažje poškodovani in bodo po pričakovanjih kmalu okrevali, so sporočili iz treh bolnišnic, ki so sprejele ranjene.

Zvezna država Missouri ima enega najbolj ohlapnih zakonov glede orožja v ZDA. Župan Lucas se je pridružil raznim pobudam za omejitev dostopa do orožja v mestu, vendar pa imajo na državni ravni oblast republikanci, v ozadju pa je vrhovno sodišče ZDA, ki v sedanji sestavi sproti razveljavlja poskuse omejitve pravice do orožja na lokalnih ravneh.

V mestu, ki ima okrog 500.000 prebivalcev, so lani zabeležili 182 umorov, večinoma s strelnim orožjem. Lucas je ob tem še poudaril, da bodo v prihodnje dobro razmislili, ali bodo še kdaj gostili podobno veliko prireditev.

To sicer ni prvi strelski napad na sprejemih športnikov. Lani je bilo v Denverju ob proslavljanju zmage košarkarske ekipe Denver Nuggets v finalu lige NBA ranjenih več ljudi, streljanje pa je spremljalo tudi parado ekipe Texas Rangers, ki je proslavljala zmago v ameriškem prvenstvu v baseballu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje