Sudanska vojska razpustila prehodno vlado in aretirala premierja

Svet 25. Okt 202107:35 > 22:29 0 komentarjev
Sudan
RASD SUDAN NETWORK/REUTERS

V Sudanu se je zgodil vojaški udar, vojska pa je razglasila izredne razmere. Med aretiranimi je premier Abdal Hamdok ter več drugih ministrov in visokih uradnikov.

V Sudanu se je ponoči začel vojaški udar, je prva poročala televizija Al Hadath TV. Vojska je aretirala premierja Abdala Hamdoka in večino članov vladnega kabineta ter razpustila prehodno vlado in t. i. suvereni svet. Pridržali so tudi več visokih uradnikov, med njimi guvernerja Kartuma.

Na ulicah Kartuma potekajo protesti proti aretacijam, na katerih med drugim zažigajo gume. Odjeknili so streli, ljudje so bili ranjeni. Premier Hamdok je po navedbah Al Arabije tik pred aretacijo svoje privržence pozval, naj se odpravijo na ulice in s protesti zaščitijo revolucijo, a naj pri tem ostanejo mirni in se ne zatekajo k nasilju. Njegovo izjavo je objavilo ministrstvo za informiranje.

V izgredih umrlo več ljudi, več deset je ranjenih

Po udaru so v prestolnici Kartum izbruhnili protesti in izgredi. Novinar nemške tiskovne agencije dpa, ki je v Sudanu, je poročal o več tisoč protestnikih na ulicah prestolnice, slišal je tudi strele in videl goreče barikade.

Ministrstvo za informiranje je sporočilo, da so vojaki začeli streljati na protestnike, ki so se zbrali pred štabom vojske.

Pri tem so bili po navedbah Osrednjega odbora sudanskih zdravnikov ubiti trije protestniki, okoli 80 ljudi pa je bilo ranjenih.

Zaprto letališče v Kartumu

Sudansko ministrstvo za informiranje je prav tako potrdilo, da so “skupne vojaške sile” danes pridržale več visokih predstavnikov civilnih oblasti, vključno s civilnimi člani suverenega sveta in ministri prehodne vlade. Po navedbah ministrstva je bil premier Hamdok aretiran po tem, ko ni podprl vojaškega udara, piše AFP. Aretacijo premierja so na ministrstvu označili za ugrabitev.

Vlada premierja Hamdoka je bila vzpostavljena, potem ko so množični protesti in vojaški udar leta 2019 z oblasti odnesli dolgoletnega avtoritarnega predsednika Omarja al Baširja. Formalno je sicer Sudanu vladal suvereni svet z generalom Abdulom Fatahom al Burhanom na čelu. Ta svet je nadziral delo vlade in so ga sestavljali tako predstavniki vojske kot civilni voditelji.

General al Burhan je ob današnji razpustitvi suverenega sveta in prehodne vlade razglasil izredne razmere na območju države ter sporočil, da bodo vodenje civilni vladi predali po volitvah leta 2023.

Letališče v Kartumu je zaprto, mednarodni poleti so začasno zaustavljeni, vojaki so prav tako onemogočili dostop do Kartuma. Na ulicah so vojaki in člani paravojaških enot. Sudanska državna televizija je v času aretacij predvajala domoljubne pesmi, navaja medijska hiša Al Džazira.

Sudan
RASD SUDAN NETWORK/REUTERS

Razkol med civilnimi voditelji in vojsko

Prehodna vlada je po odstavitvi Baširja spremenila politično usmeritev države in s tem dosegla odpis nekaj deset milijard dolarjev tujega dolga. Obenem so bili obnovljeni diplomatski odnosi z ZDA, ki so Sudan umaknile s seznama držav podpornic terorizma.

Sudanska vlada se je spopadala s hudo gospodarsko krizo in resnimi varnostnimi izzivi s strani sil, ki so ostale zveste al Baširju. V začetku avgusta je Sudan podpisal zgodovinski dogovor, s katerim je odprl pot za sojenje nekdanjemu voditelju pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC). Al Bašir, ki je Sudan vodil skoraj tri desetletja, je trenutno v priporu v Kartumu.

Sudan
RASD SUDAN NETWORK/REUTERS

Napetosti med civilnimi oblastmi na eni ter vojsko na drugi strani so se po neuspešnem poskusu državnega udara pred dobrim mesecem dni še dodatno zaostrile, navaja tiskovna agencija AFP. Prejšnji teden so v več mestih v Sudanu potekali množični protesti v podporo civilni vladi in demokratičnim reformam, medtem ko so se pred predsedniško palačo v Kartumu utaborili protestniki, ki so zahtevali vrnitev vojaških oblasti.

Prehodno vlado so obenem pretresali spori, ki jih je Hamdok nedavno označil kot “najhujšo in najbolj nevarno krizo”, odkar je Sudan leta 2019 stopil na pot tranzicije. Premier je sicer še v soboto zanikal govorice, da naj bi pristal na preoblikovanje vlade, a obenem poudaril, da si ne prilašča pravice do odločanja glede usode prehodnih institucij.

Sudan
(Abdal Hamdok). Hannibal Hanschke/REUTERS

Obsodbe iz mednarodne skupnosti

Medtem ko se iz Sudana vrstijo poročila o vojaškem udaru, iz mednarodne skupnosti prihajajo obsodbe dogajanja.

Posebni predstavnik ZN za Sudan Volker Perthes je v izjavi na Twitterju sporočil, da je nezakonito pridržanje premierja Hamdoka in drugih voditeljev “nesprejemljivo”. Pozval je k njihovi takojšnji izpustitvi. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je prav tako na Twitterju zapisal, da z “največjo zaskrbljenostjo” spremlja dogajanje v Sudanu. EU vse vpletene strani in regionalne partnerje poziva, da se vrnejo nazaj na pot tranzicije, je še zapisal.

Tudi v Arabski ligi, katere član je Sudan, so ob novicah o vojaškem udaru in aretacijah zaskrbljeni. Sporočili so, da generalni sekretar organizacije Ahmed Abul Gejt izraža zaskrbljenost in vse strani poziva k spoštovanju dogovora o delitvi oblasti iz leta 2019. Že pred tem se je s podobnim izrazom globoke zaskrbljenosti oglasil posebni odposlanec ZDA za Afriški rog Jeffrey Feltman. Kot je izpostavil, bi bil namreč vojaški udar v nasprotju z ustavno deklaracijo, ki je začrtala tranzicijo Sudana, in demokratičnimi željami sudanskega naroda. Zagrozil je, da bi vsako spreminjanje prehodne vlade ogrozilo pomoč ZDA Sudanu.

Prav tako je poskus državnega udara obsodil in zahteval njegovo “takojšnje končanje” nemški zunanji minister Heiko Maas.

ZDA so ustavile dostavo 700 milijonov dolarjev pomoči Sudanu in zahtevajo, da vojska, ki je izvedla državni udar, nemudoma obnovi civilno vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!